livios logo

Soorten kachels en haarden: welke kies jij?

Naast de brandstof voor je kachel, kan je je keuze ook baseren op basis van het model en de functie. Je hebt keuze uit een kachel, een open haard, een inbouwcassette, een cv-kachel of een accumulerende kachel. Welk type kies jij?

Kachels

Een kachel bevindt zich niet in de schoorsteenopening; hij staat ervoor. Hoe hoger het rendement, hoe meer warmte en hoe minder brandstof je nodig hebt. Een goede verbranding vereist een degelijke schoorsteen voor de afvoer van de rookgassen, tenzij je kiest voor een gesloten systeem. Traditionele kachelmodellen zijn nog in, maar je hebt steeds meer moderne uitvoeringen met meer glas of unieke vormen. 

Accumulerende kachels

Tegel- en speksteenkachels zijn accumulerende kachels. De vuurvaste stenen of speksteen waaruit de kachels zijn opgebouwd nemen de warmte op en geven ze langzaam terug af in de vorm van een aangename stralingswarmte. Je hebt dus een relatief korte stooktijd voor een lange warmteafgifte. Vaak wordt er een zitbank tegen gebouwd.

kachel Houtkachel (Dik Geurts)

Met een cv-kachel geniet je van een gezellig vuur in de leefruimte én je verwarmt tegelijkertijd je volledige woning op biomassa.

Foto Dru Belgium
  

haard doorkijkhaard roomdivider Gashaard Metro 100XT Tunnel Eco Wave

Open haarden of inbouwcassettes worden ingebouwd, waardoor ze minder plaats innemen dan een vrijstaande kachel.

Foto Dru Belgium
  

Cv-kachel

Met een cv-kachel geniet je van een gezellig vuur in de leefruimte én je verwarmt tegelijkertijd je volledige woning op biomassa, met bijvoorbeeld houtblokken of pellets. In een nieuwbouwwoning kan je een cv-kachel als enige verwarmingsbron gebruiken. Je moet wel een aparte oplossing zoeken voor de productie van sanitair warm water. Bij renovaties kan je je bestaande cv-ketel houden en werken de cv-ketel en kachel complementair.

Open haarden en inbouwcassettes

Open haarden of inbouwcassettes (open haarden met een keramische glasdeur) worden ingebouwd, waardoor ze minder plaats innemen dan een vrijstaande kachel. Er is ook minder risico op verbranding. Hun warmteafgifte en rendement liggen wel een beetje lager. Ze zijn verkrijgbaar in een rechthoekig formaat of in grotere, vierkante modellen.

Haarden met liftdeur

Naast een open haard of inbouwcassette, bestaat er ook een haard met liftdeur, een combinatie van de twee. Met de liftdeur naar boven, heb je het effect van een open haard. Doe je de liftdeur naar beneden, dan heb je een inbouwcassette.

10 dingen die je moet weten over verwarming en koeling

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/soorten-kachels-en-haarden-welke-kies-jij/