Wat is elektrische verwarming?

Stekker in het stopcontact en klaar. Dat is verwarmen met elektriciteit. Het elektrisch 'vuurtje' in de badkamer of een elektrische handdoekdroger zijn de meest bekende vormen van dit type verwarming.

In tegenstelling tot centrale verwarming staat elektrisch gelijk aan decentraal verwarmen. Dat eerste systeem wekt de hitte op één centrale plaats op en verspreidt die dan naar radiatoren en/of vloerverwarming. Elektrisch verwarmen, gebeurt decentraal. Kamer per kamer. Al kan je altijd automatiseren met een thermostaat op afstandsbediening.

Snel

Elektrische verwarming is dan ook typisch een bijverwarming. Denk aan een elektrische convector in de badkamer voor extra comfort. Of een extra vuurtje in de slaapkamer. De belangrijkste troef is de snelheid van verwarmen. Op enkele minuten stook je een kamer een paar graden warmer.

Elektrische convector/radiator

Het verschil zit 'm vooral in de aard van de warmte die ze voortbrengen. De convector is het bekende elektrische 'vuurtje' dat je vaak in badkamers aantreft. Dit toestel is een weerstand met daar een omhuizing rond. De elektriciteit gaat door die weerstand en geeft vervolgens hitte af aan de lucht. Een radiator warmt op doordat de vloeistof die erin zit opwarmt.

1. Directe elektrische verwarming

Directe elektrische verwarming is het eenvoudigst en goedkoopst in aanschaf, maar is omwille van het hoog verbruik enkel een optie voor kleine ruimtes of als bijverwarming. Het zet elektriciteit rechtstreeks om in warmte. Blaasconvectoren zijn interessant om een kamer kortstondig en snel op te warmen. Antivorstconvector zorgt ervoor dat temperatuur in een ruimte nooit onder 5 °C zakt.

2. Spaarkachels (accumulatieverwarming)

Spaarkachels zijn duurder maar stapelen ‘s nachts tegen goedkoop stroomtarief warmte op die ze overdag afgeven. Voor dit soort verwarming wordt er een afzonderlijke stroomkring geplaatst waarop alle spaarkachels aangesloten worden. Bij statische spaarkachels gebeurt de warmteafgifte via natuurlijke straling en convectie (luchtopwarming). Bij dynamische spaarkachels is er ook nog een ‘gedwongen’ convectie dankzij een ventilator in het toestel. Dit resulteert in een snellere verspreiding van de warmte.

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming ziet eruit als een flatscreen-tv. Het zijn panelen die je tegen je muur en/of plafond bevestigt. Of inwerkt.

Ze zenden warmtegolven uit die niet de lucht verwarmen, maar wel de voorwerpen en mensen in de ruimte. Die geven op hun beurt de warmte weer af aan de lucht. Net dezelfde manier waarop je opwarmt als je in de zon zit. Daardoor bereik je snel een hoger temperatuurgevoel.

Vermogen

Hoeveel vermogen je nodig hebt, hangt af waarvoor je de techniek inzet. Dient de radiator of paneel om één kamer bijkomend te verwarmen? Of is het de hoofdverwarming van die ruimte? Ook een belangrijke: de isolatiegraad van je woning. De warmtevraag in een nieuwbouw ligt een pak lager dan die van een oude woning.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media