Radiatoren

Onder de radiatoren heb je enorm veel variatie inzake afmetingen, types en manieren van uitvoering en dus ook grote prijsverschillen.

Warmteafgifte

Het belangrijkste criterium bij de keuze van de radiator is de warmteafgiftecapaciteit die uitgedrukt wordt in watt. De installateur moet aan de hand van de grootte van het lokaal, de omvang van de ramen, de isolatiewaarde, de ligging, ... de warmteverliezen en dus de warmtebehoefte van jouw woning berekenen. Door de goede isolatienormen van vandaag, is de warmtebehoefte wel drie keer gedaald in vergelijking met vroeger en volstaan ook compactere radiatoren.

Doordat fabrikanten veel energie steken in nieuwe technieken om het rendement van de radiatoren te verhogen, zijn die laatste uiterst geschikt voor lage temperatuursystemen. De uitstekende warmteafgifte van de nieuwe generatie radiatoren draagt zeker bij tot een energiezuinig verwarmingssysteem.

Materiaal

Het merendeel van de radiatoren bestaat niet langer uit gietijzer maar uit minder inert plaatstaal. Ook die evolutie heeft ervoor gezorgd dat radiatoren kleiner geworden zijn in vergelijking met vroeger.

Er is ook een klein marktsegment van aluminium radiatoren. Deze zijn licht, warmen sneller op en er is esthetisch meer mee mogelijk dan met plaatstalen radiatoren. Aluminium is niet noodzakelijk duurder en ongelakt aluminium is een reflecterend materiaal. Zodra aluminium gelakt wordt, heeft het een met staal vergelijkbare stralingswarmte.

Esthetische criteria

Naast het vermogen, de afmetingen en de materialen situeren de voornaamste verschillen tussen radiatoren zich op esthetisch vlak. Om het uitzicht te verbeteren, krijgen sommige modellen een boven- en zijbekleding. Bij bepaalde radiatoren kan je die bekleding gemakkelijk afnemen en terug monteren, wat bij het poetsen zeer interessant is.

Plaatstalen radiatoren hebben niet langer per definitie een gegolfde, geprofileerde voorzijde. Er bestaan ook exemplaren met een vlakke voorzijde die op de radiator is gekleefd of gelast. Gelaste voorpanelen genieten de voorkeur omdat je bij gekleefde modellen hebt af te rekenen met warmte- en stralingsverlies. Je hebt ook radiatoren met een vlakke voorplaat die rechtstreeks in contact staat met de waterkanalen. Hierdoor wordt de warmte direct vrijgegeven en realiseer je een optimaal rendement.

Installatie

Vraag zeker aan de installateur hoe het met de aansluitingen zit. Meestal worden de aansluitingsbuizen en het kraanwerk onzichtbaar weggewerkt. Dat kan via de muur, zodat je geen storende verticale buis hebt aan de onderkant van de radiator. Ook voor het onderhoud is dat een goede zaak. Nog eenvoudiger om te installeren zijn de radiatoren met een unieke middenaansluiting.

Thermostatische radiatorkranen

Met thermostatische radiatorkranen kan je de wateraan- of afvoer en de temperatuur regelen. Ze zorgen er dus voor dat de ingestelde temperatuur niet overschreden wordt en houden rekening met gratis warmte van de zon of andere warmtebronnen. Dit resulteert in een hoger comfort en in een energiebesparing.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media