Convectors

Doordat convectors sneller opwarmen en afkoelen, zijn ze iets beter regelbaar dan radiatoren en wordt er geen energie verspild door naverwarming. Ze reageren sneller op warmtebehoeften, invallend zonlicht of andere warmtebronnen en produceren dus niet meer warmte dan nodig.

Werking

Bij convectors vloeit het water niet doorheen de plaatstalen panelen zoals bij een radiator, maar door een koperen buis onderaan het toestel. Deze buis is omringd door aluminium lamellen die samen met de bekleding de convectiewarmte veroorzaken. Een convector voelt dus minder warm aan dan een radiator. Verbrandingsgevaar is uitgesloten.

Convectors moeten het in vergelijking met radiatoren vooral hebben van hun sneller reactievermogen en de ruimere designmogelijkheden. In convectors kan het buizenwerk volledig onzichtbaar in de bekleding geïntegreerd worden.

Esthetische criteria

Net zoals radiatoren zijn convectors erg geëvolueerd met hun tijd. De waterinhoud werd sterk teruggedrongen (vandaar dat men ook spreekt over “Low H2O-toestellen”), wat gunstige gevolgen heeft voor de snelheid van opwarming en voor de zuinigheid.

Er zijn ook convectors die dankzij een ingebouwde microprocessor een nog snellere opwarming en constante temperatuur garanderen, en convectors die via een muuraansluiting zorgen voor luchtverversing in huis.

Ten onrechte wordt wel eens gedacht dat je convectors niet kan combineren met lage keteltemperaturen. De nieuwe generatie is daar integendeel uitermate geschikt voor en kan eveneens de overschakeling naar warmtepompen of zonne-energie aan.

Inbouwmogelijkheden

Convectors kan je dankzij hun talrijke uitvoeringen gemakkelijk in je interieur inpassen. Meestal zijn ze kleiner dan een radiator voor dezelfde warmteafgifte. Er bestaan ook uitvoeringen met een dubbele warmtewisselaar zodat je met minimale afmetingen een maximaal vermogen bereikt.

Behalve de gewone wandmodellen heb je superkleine en lage modellen (8 à 13 cm hoog) die onder een lage vensterbank of voor een raam passen. Verder kan je inbouwconvectors in een nis, achter panelen of achter een kast plaatsen.

Putconvector

Putconvectors zijn (bijna) onzichtbaar en houden geen beperkingen in voor de inrichting van je interieur. Voor schuiframen zijn ze dikwijls een ideale oplossing. Ze trekken wel veel stof aan en kleine spullen kunnen er makkelijk in vallen. Dat voorkom je met houten oprolbare roosters, die je gemakkelijk in- en uit kan nemen. Sta stil bij de waterdichtheid, zodat er geen opstijgend vocht in de put kan dringen.

Er bestaan ook convectorputten met zeer lage inbouwdiepte (vanaf 9 cm), die je gewoon in de ruwe dekvloer kan inbouwen en eventueel ook op verdiepingen gebruiken. Om het vermogen van deze convectors te verhogen, kan je ze uitrusten met een ventilator waardoor ze ook bruikbaar zijn als hoofdverwarming.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media