livios logo

Hoe wekken we energie op in de toekomst? Viessmann voorspelt 4 trends

Hoe ziet onze energiemix van de toekomst eruit? De dreigende stroomtekorten zitten nog vers in ons geheugen en de elektriciteitsfacturen blijven alsmaar stijgen. Er zal in de toekomst dus iets moeten veranderen. Volgens Viessmann zullen we almaar vaker zélf stroom en warmte opwekken.

Trend 1: Elektrificatie van de energiemarkt

Met brandstofcel- en WKK-technologie kunnen gezinnen, bedrijven en wijken zelf energie opwekken.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

We rijden alsmaar vaker met elektrische auto’s, maar ook op de verwarmingsmarkt speelt elektriciteit een steeds grotere rol. Uit statistieken blijkt dat mensen massaal kiezen voor producten waarmee ze zélf stroom en warmte kunnen opwekken. “Viessmann heeft een brandstofcel- en WKK-technologie”, aldus Patrick O, algemeen directeur van Viessmann Belgium. “Daarmee kunnen gezinnen, bedrijven en wijken zelf energie opwekken. De overschotten kunnen ze nadien delen. 

Trend 2: Duurzaam verwarmen

Je oude ketel vervangen door een nieuwe kan meer opbrengen dan je spaarboekje.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

“Beleidsmakers blijven de deadline voor het sluiten van de kerncentrales uitstellen”, zegt Patrick O. “Daarom gaan consumenten niet vlug investeren in duurzame alternatieven.” En toch is dat nodig. In de nabije toekomst zullen duurzame oplossingen een noodzakelijk alternatief vormen voor fossiele brandstoffen. “En dat zowel voor de productie van sanitair warm water als voor elektriciteit. Gezinnen zullen ook steeds vaker een warmtepomp aanschaffen”, aldus O. België loopt momenteel ver achter op Duitsland, waar zonne-energie en warmtepomptechnologie wel al goed zijn ingeburgerd.

Trend 3: Connectiviteit, met andere producten én met de installateur

Begin dit jaar werden in ons land de digitale energiemeters voor elektriciteit en gas geïntroduceerd. Slimme meters kunnen nu al automatisch energie en informatie over meterstanden doorsturen naar de netbeheerder via smart grids. Op die manier kunnen energieleveranciers in real time het verbruik van gezinnen en bedrijven monitoren. Zo worden dag- en nachttarieven haast overbodig.

Ook consumenten kunnen al via het internet hun ketel bedienen. Binnenkort is het zelfs mogelijk dat de installateur vanop afstand problemen kan verhelpen. “Geconnecteerde verwarmingstechnieken kunnen zo een serieuze meerwaarde bieden”, aldus Patrick O.

Trend 4: Efficiënt verwarmen met fossiele brandstoffen

“Verouderde olie- of gasketels zijn nog steeds in omloop bij 60% van de Belgen. Die verbruiken echter zeer veel energie en geven er ook veel af via de schoorsteen”, zegt O. “Op die manier zal België moeilijk de klimaatdoelstellingen van 2020 en 2050 halen.” Tegenwoordig haalt een condenserende gasketel van Viessmann een rendement van 98%. Bij een verouderde ketel is dat slechts 75%.

Aan je energiefactuur kan je zien dat investeren in een condensatieketel of brandstofceltechnologie loont. Een condensatieketel recupereert ook de warmte van rookgassen. Dat zorgt voor een hoger rendement en dus besparing. Je oude ketel vervangen door een nieuwe zou dus wel eens meer kunnen opbrengen dan je spaarboekje!  

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/verwarmingstechnieken/52895/hoe-wekken-we-energie-op-in-de-toekomst-viessmann-voorspelt-4-trends/