livios logo

Over deze vragen breken verbouwers hun hoofd

Wie verbouwt, moet ontzettend veel knopen doorhakken. En dat is niet altijd even makkelijk. Gelukkig kan je bij de provinciale steunpunten duurzaam bouwen terecht voor advies op maat. Welke vragen ze daar het vaakst krijgen? Livios zocht het uit.

1. Welke verwarming kiezen bij renovatie?

Bij Dialoog, het provinciaal steunpunt in Vlaams-Brabant, krijgen ze vaak vragen binnen van mensen die hun verwarmingsketel moeten vervangen. Marleen De Roye: “Bij verwarming dringen zich dikwijls oplossingen op korte termijn op. De ketel is uitgevallen of de installateur stelt tijdens het onderhoud vast dat een vervanging zich opdringt. Je moet dan snel een beslissing nemen. Meer en meer zien mensen het vervangen van een ketel als een opportuniteit om tegelijkertijd van fossiele brandstoffen af te stappen, maar zo eenvoudig ligt het niet.”

“Wil je overstappen naar een warmtepomp, die ook nog efficiënt werkt, dan kan je die niet koppelen aan radiatoren, maar wel aan zeer lagetemperatuurverwarming zoals vloerverwarming of ventiloconvectoren. In de praktijk zijn weinig bestaande woningen hierop voorzien. Je moet bijv. ook rekening houden met de plaats (binnen en/of buiten) die het toestel inneemt en het geluid. Wil je overstappen naar pellets, dan spelen de beschikbare ruimte voor de ketel en de opslag ook een grote rol.”

“Daarom bekijken we geval per geval de mogelijkheden om nu al over te schakelen naar hernieuwbare energie of, wanneer dit niet mogelijk is, hoe je zo efficiënt mogelijk nog één keer een ketel op fossiele brandstoffen kan inzetten in afwachting van een renovatie en/of mogelijke nieuwe technologie die hernieuwbare energie in je woning haalbaar en betaalbaar maakt.”

Lees ook: Nog één keer gas of nu al een warmtepomp?

Foto Orde van Architecten
  

2. Is een ventilatiesysteem echt nodig?

Ook bij Pixii, het Kennisplatform Energieneutraal Bouwen, krijgen ze regelmatig dezelfde vragen van verbouwers. “Is een ventilatiesysteem echt nodig of mag ik dat gewoon uitzetten? Is het zinvol om nu nog een gasketel te plaatsen of ga ik best al voor een fossielvrije oplossing? En is het zinvol om een deel van mijn woning te isoleren als ik toch niet alles in één keer kan doen?”

Heel wat vragen dus over hoe je vandaag je woning best aanpakt. Maar bij Pixii raden ze je aan om te weten waar je in 2050 moet staan. “Denk niet aan morgen, maar aan de lange termijn”, zeggen Frederik Fossé en Wouter Hilderson. “Dat geldt niet alleen voor de toegankelijkheid van je woning, maar ook voor materiaalgebruik, energienormen en alle toekomstige ingrepen die je in tussentijd nog wil doen. Zo zal je vaak andere prioriteiten leggen, gooi je geen geld weg en kan je sneller genieten van je eigen comfortabele woning. Een Renovatiemasterplan bijvoorbeeld verplicht je om stil te staan bij die keuzes voor de langere termijn en voorkomt lock-ins en ongewenste verrassingen. Denk ook goed na over wat je echt wil met je woning, laat je niet (alleen) leiden door droombeelden.”

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/verwarmingstechnieken/55392/over-deze-vragen-breken-verbouwers-hun-hoofd/