livios logo

Renoveren: dit is de impact van je verbouwing op het milieu

Een van de vele redenen waarom je beter vandaag nog dan morgen aan je renovatie begint, is de positieve invloed van die ingrepen op het milieu. Met traditionele upgrades als isolatie, zonnepanelen en een nieuwe verwarmingstechniek kom je al een heel eind. Maar je kan ook een stapje verder gaan door ecologische materialen te gebruiken of circulair te verbouwen. Maar wat is de milieu-impact precies?

Europa werkt momenteel aan gestandaardiseerde milieupaspoorten voor ieder gebouw en materiaal. Over ongeveer vijf jaar zouden die klaar moeten zijn om hun intrede te doen. Op dit moment is in Vlaanderen het energieprestatiecertificaat met het energielabel van je woning de beste maatstaf om de milieu-impact van verschillende renovatiewerken in te schatten. Hier lees je hoe je de impact van jouw project beperkt houdt door je energiefactuur en het E-peil van je woning te verlagen. Bovendien geven we je nog een aantal minder voor de hand liggende trucs mee.

Tip: Op de website van TOTEM, een samenwerking van Vlaamse, Waalse en Brusselse overheidsdiensten, kunnen je architect en aannemers de milieu-impact van verschillende materialen en bouwtechnieken vergelijken.

Isolatie

Het succes van je renovatieproject staat of valt grotendeels met de isolatiegraad van je woning. Hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe minder lucht er ontsnapt en hoe minder je dus moet verwarmen en koelen. Dak- of zoldervloerisolatie krijgt daarbij de hoogste prioriteit, want die levert je een energiebesparing van wel 30% op. Daarna volgen muurisolatie met een winstpost tot 20% en vloer- of kelderisolatie met 10%. Ook met driedubbele of hoogrendementsbeglazing bespaar je op de langere termijn 10 à 20% aan energie(kosten). En hoe minder energie je moet verbruiken om te verwarmen en koelen, hoe minder CO2-uitstoot er bij komt kijken.

dakisolatie isolatie

Dak- of zoldervloerisolatie krijgt de hoogste prioriteit, want die levert je een energiebesparing van wel 30% op.


© Getty Images  

zonnepanelen dak intallateur

Uit zonnepanelen haal je zowel de meeste financiële als milieuwinst als je zoveel mogelijk van je ‘groene’ stroom zelf verbruikt zodra je die opwekt.


© Getty Images  

Zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je je eigen elektriciteit op die je thuis op verschillende manieren kan inzetten: voor verlichting, het gebruik van huishoudtoestellen en verwarming en nog veel meer. Je haalt er zowel de meeste financiële als milieuwinst uit als je zoveel mogelijk van je ‘groene’ stroom zelf verbruikt zodra je die opwekt. Zo komt een kleiner deel van je productie op het elektriciteitsnet terecht en hoef je er achteraf minder ‘grijze’ stroom vanaf te halen. Een andere manier is om je eigen elektriciteit op te slaan in een thuisbatterij, zodat je die kan inzetten wanneer het jou uitkomt. Maar die investering verdien je momenteel nog moeilijk terug. Bovendien brengt de productie van de batterij zelf ook een milieukost met zich mee.

Verwarming

Heb je thuis nog een oude, vervuilende stookolie- of aardgasketel staan? Dan vervang je die stilaan het best door een milieuvriendelijker exemplaar. De condenserende stookolie- en aardgasketels van tegenwoordig hebben namelijk een veel hoger rendement dan de oudere modellen, waardoor je een pak meer energie bespaart en minder CO2 uitstoot. Bovendien bestaan er al ketels die deels op waterstofgas werken en dus nog milieuvriendelijker zijn. Over enkele jaren worden de eerste modellen verwacht die volledig op het uitstootvrije waterstof werken. Een warmtepomp is mogelijk nog milieuvriendelijker, zeker als je je eigen elektriciteit opwekt. Die kan je bovendien gebruiken om te verwarmen én te koelen. Ook voor je sanitair warm water bestaan er groene oplossingen, zoals een thermodynamische of zonneboiler.

strobalenwoning achtergevel

Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand een huis (ver)bouwt met behulp van ecologische materialen als leem, strobalen en kalk- of henneppleister.

Foto Ecobouwers Opendeur
© Katrien Janssens  

gevel metselen

Ook herbruikbare en gerecycleerde (ver)bouwmaterialen zijn ecologischer dan traditionele.


© Getty Images  

Ecologische (ver)bouwmaterialen

Ga je isoleren of andere verbouwingswerken uitvoeren, zoals een nieuwe gevel, badkamer of keuken plaatsen? Dan kan je ook voor materialen kiezen die op zichzelf al milieuvriendelijk zijn. Zo bestaan er tegenwoordig ecologische isolatiesoorten op basis van bijvoorbeeld hennep, schelpen en schapenwol. En het zou ook niet de eerste keer zijn dat iemand een huis (ver)bouwt met behulp van leem, strobalen en kalk- of henneppleister. Omdat veel van die materialen uit de natuur komen en gewoon vanzelf weer bijgroeien, zijn ze op zich al hernieuwbaar. Maar er komen in het productieproces ook minder grondstoffen, chemische producten en CO2-uitstoot aan te pas.

Circulair (ver)bouwen

Ook herbruikbare en gerecycleerde (ver)bouwmaterialen zijn ecologischer dan traditionele. Het gebruik daarvan is een van de hoofdaspecten van circulair bouwen. Het doel is om een gebouw zo in elkaar te steken dat het makkelijk aan te passen en uit elkaar te halen valt, waardoor onderdelen in een ander gebouw terecht kunnen. Zo bespaar je op energie en grondstoffen en verkleint de afvalberg. Door lokaal producten te kopen en plaatselijke aannemers in te schakelen, hou je bovendien het transport en de bijhorende CO2-uitstoot beperkt. Het concept circulair bouwen staat momenteel nog in zijn kinderschoenen. De bouwwereld en verschillende overheden zijn volop bezig met de uitwerking ervan, waardoor de milieu-impact van (ver)bouwen in de toekomst nog verbetert.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/verwarmingstechnieken/59854/renoveren-dit-is-de-impact-van-je-verbouwing-op-het-milieu/