Verhoogde premies voor dakisolatie en warmtepompen

De Vlaamse regering verhoogt de premies voor dakisolatie, lucht-waterwarmtepompen en hybride warmtepompen. Daarmee wil ze verbouwers aanzetten om te kiezen voor toekomstgerichte en duurzame verwarmingsmethodes, en zo de energietransitie te realiseren.

Om die energietransitie mogelijk te maken, moeten we zuiniger, slimmer en groener omgaan met ons energieverbruik, luidt het bij regering. Drie kwart van dat energieverbruik gaat in de meeste woningen op aan verwarming. En als we het over toekomstgericht en duurzaam verwarmen hebben, komen we al snel uit bij warmtepompen. Dat is dan ook de reden waarom de regering vanaf volgend jaar de warmtepomp naar voren schuift voor alle nieuwbouwprojecten (apart of in een hybride opstelling).

Doordacht plan voor renovatie

Maar ook bij renovatieprojecten zouden ze vaker moeten worden meegenomen in de verwarmingsmogelijkheden. “De keuze van een verwarmingsinstallatie vormt eigenlijk de laatste stap van een doordacht plan”, legt Luc Peeters, administrateur-generaal van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap uit. “Dat plan begint met zo goed te isoleren dat je warmtevraag laag genoeg is om vlot te kunnen overstappen op een warmtepomp of een warmtenet.” Als je dat in het achterhoofd houdt, kan je je woning stap voor stap klaarmaken voor de toekomst. “Dat bespaart later heel wat ellende en onnodige extra kosten”, aldus Luc Peeters. “Wie onmiddellijk zijn bestaande verwarmingsketel moet vervangen, adviseren we om een hybride warmtepomp te plaatsen. Om de burger te stimuleren nu al actie te ondernemen, heeft de Vlaamse Regering begin februari verhoogde steunmaatregelen goedgekeurd.”

Verhoogde premies

Alles start inderdaad bij het goed isoleren van je woning. Alleen zo kan je je warmtevraag doen dalen en volstaat een verwarming op lagere temperatuur om het binnen aangenaam warm te krijgen. Dat is ook de reden waarom niet enkel de premies voor twee types warmtepompen stijgen, maar ook die voor het isoleren van het dak.

Concreet wordt de premie voor dak- of zoldervloerisolatie opgetrokken van 4 naar 8 euro per m2. Voor hybride warmtepompen stijgt de premie van 800 naar 1.500 euro, voor lucht-waterwarmtepompen is dat een verhoging van 1.500 naar 2.250 euro.

Wie zijn woning grondig renoveert, kan ook aanspraak maken op een renteloos renovatiekrediet tot 60.000 euro.

Opgelet! Deze verhoogde premies zijn geldig voor eindfacturen vanaf 1 januari 2022. Voor dakisolatie daalt de premie vanaf 2023 opnieuw naar 4 euro per m2.

De overige premievoorwaarden vind je terug op de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Door de hervorming van het premiestelsel midden dit jaar, zal je tussen 1 juli en 30 september geen premies kunnen aanvragen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media