livios logo

Is micro-wkk iets voor mijn woning?

Een micro-warmtekrachtkoppeling (micro-wkk) is een toestel dat tegelijk elektriciteit en warmte opwekt met één enkele brandstof. Twee voor de prijs van één, dat betekent automatisch een besparing, denk je dan. Maar die besparing is soms niet groot genoeg om de meerkost van een micro-wkk snel terug te verdienen. Samen met COGEN Vlaanderen, de sectororganisatie voor wkk in Vlaanderen, gaan we na of het voor jouw woning de moeite loont om te investeren in een micro-wkk.

Breng je warmtevraag in kaart

Een micro-wkk wordt pas interessant voor je portefeuille bij een minimale warmtevraag van 15.000 kWh.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

De Vitotwin van Viesmann komt april 2012 op de markt. Richtprijs: 13.000 euro (BTW inclusief) voor de ketel.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

Een micro-wkk wordt pas financieel rendabel als de jaarlijkse warmtevraag van je woning groot genoeg is: minimaal 15.000 kWh. Een studie van onderzoeksorganisatie VITO hanteert een warmtevraag tussen de 15.000 en 25.000 kWh als ijkpunt. Om snel een idee te krijgen of micro-wkk iets voor jouw woning is, moet je dus je energiefactuur erbij nemen en kijken hoe het zit met jouw warmteverbruik.

Ruwe scan

Maar het ligt iets ingewikkelder dan dat. Als je factuur 20.000 kWh vermeldt, maar je ketel haalt een rendement van 60 %, bedraagt je eigenlijke energievraag slechts 12.000 kWh.
En wat als je bijvoorbeeld ook op gas kookt? Ook dat moet je incalculeren om je vraag te kennen. Het resultaat is een eerste, ruwe scan van je warmtevraag.

Op naar de leveranciers

Met die ruwe scan trek je vervolgens naar enkele leveranciers. De te volgen werkwijze is eigenlijk dezelfde als wanneer je gaat shoppen voor een gewone verwarmingsketel. De leverancier bekijkt dan in detail of een micro-wkk iets voor jouw woning kan betekenen.

Enkel voor renovatiemarkt

Als je weet dat de minimale warmtevraag voor een micro-wkk boven de 15.000 kWh moet liggen, kan je meteen besluiten dat zo’n toestel momenteel geen nut heeft in nieuwbouwwoningen.
Het toestel is dan wel weer interessant bij renovaties als je van plan bent om je oude verwarmingsketel te vervangen. In oudere huizen ligt de warmtevraag immers heel wat hoger dan in de hedendaagse goed geïsoleerde en luchtdichte nieuwbouwwoningen. Tenzij je natuurlijk een zeer grote woning gaat bouwen of om een bepaalde reden - een zwembad bijvoorbeeld - een verhoogde warmtevraag hebt.

Soort woningJaarlijkse warmtevraagMicro-wkk wordt rendabel vanaf een woonoppervlakte van...
Oud huis van 1960 200 kWh/m² 75 m² ( = 15.000 kWh / 200 kWh/m²)
Lage-energiewoning < 60 kWh/m² 250 m² ( = 15.000 kWh / 60 kWh/m²)
Passiefhuis < 15 kWh/m² 1000 m² ( = 15.000 kWh / 15 kWh/m²)

Wat brengt de toekomst?

Als de technologieën voor micro-wkk’s zich verder ontwikkelen, kunnen deze toestellen ook rendabel worden voor woningen met een kleinere warmtevraag. Maar aangezien dit nog allemaal in ontwikkeling is, is het nog koffiedik kijken over wanneer dat precies zal gebeuren.

Premies en certificaten

Hou er ook rekening mee dat je, zoals voor zoveel energiebesparende renovatiemaatregelen, recht hebt op premies én warmtekrachtcertificaten. Neem daarvoor een kijkje op onze Premielinker.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/verwarmingstechnieken/is-micro-wkk-iets-voor-mijn-woning/