livios logo

Je gas- of stookolieketel upgraden? Dit zijn de alternatieven

Verwarm jij je woning met een gas- of stookolieketel? Dan kan het zeker geen kwaad om na te denken over een toekomstgericht alternatief. Vanaf 2035 komt er een algemeen verbod op de verkoop van stookolieketels en ook aardgas verdwijnt op de lange termijn uit de Belgische leidingen. Waar je dan wel nog voor kan kiezen? Ontdek hier de mogelijkheden.

Verwarm op elektriciteit met een warmtepomp

Met een warmtepomp verwarm je op elektriciteit, zet je de stap naar hernieuwbare energie en verwarm je tot 40% energiezuiniger dan met een klassieke gas- of stookolieketel. Vooral in een nieuwbouwwoning en in combinatie met zonnepanelen is het de ideale oplossing. Wil je het maximale uit je warmtepomp halen? Verwarm er dan ook je sanitair warm water mee.

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Met een lucht-luchtwarmtepomp ben je het goedkoopst af. Deze variant haalt warmte uit de buitenlucht en geeft die rechtstreeks af aan de binnenlucht in je woning. Met een lucht-waterwarmtepomp geef je warmte uit de buitenlucht aan het warmwatercircuit van je verwarmingssysteem. Grond-water en water-waterwarmtepompen halen warmte uit de bodem, het grondwater of oppervlaktewater. Deze geothermische warmtepompen zijn het efficiëntst, maar kosten ook het meest.

warmtepomp installateur

Met een warmtepomp verwarm je tot 40% energiezuiniger dan met een klassieke gas- of stookolieketel.

Foto Daikin Airconditioning Belgium
  

warmtenet

Sluit je je woning aan op een warmtenet? Dan maak je gebruik van restwarmte.

Foto Fluvius
  

Tip: Ga je renoveren? Denk dan eerst aan een goede isolatie, ventilatie en luchtdichte afwerking. Zo heb je een pak minder energie nodig om je woning op de juiste temperatuur te brengen. Ook een gasabsorptiewarmtepomp of een hybridewarmtepomp in combinatie met aardgas is een optie.

Waterstof- en biogasketels: makkelijke opslag en transport

Is een gasaansluiting binnenkort achterhaald? Een van de grootste voordelen van gas is dat je het makkelijk kan opslaan en transporteren. Het is zowel voor bestaande als voor nieuwbouwwoningen een goede oplossing. We blijven niet eeuwig op aardgas verwarmen, maar schakelen in de toekomst over op duurzame alternatieven. Denk maar aan waterstofgas, biogas en synthetisch gas. Met wat aanpassingen kunnen we het huidige gasnetwerk zelfs blijven gebruiken om synthetisch en biogas te transporten.

Maak gebruik van een warmtenet

Sluit je je woning aan op een warmtenet? Dan maak je gebruik van de restwarmte van industriezones, biomassaverbranding, aard- en oppervlaktewarmte en afvalwater. De warmte raakt via een ondergronds leidingennetwerk tot in je woning. Een warmtenet werkt het best als de warmtebron in de buurt van je woning ligt. Zo gaat er geen warmte verloren tijdens het transport. Sommige warmtenetten werken op warm water, andere maken gebruik van geothermie. In dat geval komt de warmte uit de grond, tot op een diepte van 2km.

Ga voor biomassa en behoud je leidingen

Biomassa is de verzamelnaam voor alle brandstoffen van plantaardige of dierlijke afkomst waarmee je energie kan opwekken. Denk maar aan houtblokken, pellets, granen, zonnebloempitten, mest en nog veel meer.Je kan er zowel één afzonderlijke kamer als je hele woning mee verwarmen én sanitair warm water aanmaken. Bovendien werkt een centrale verwarming op pellets op dezelfde manier als een gas- of stookolieketel. Je hoeft je leidingen dus niet aan te passen als je je ketel vervangt door een exemplaar op pellets.

Brandstofcel: de toekomst?

Een brandstofcel bestaat uit twee verschillende toestellen: een standaard verwarmingsketel op gas en de brandstofcel zelf. De brandstofcel krijgt (aard)gas binnen via de verwarmingsketel en splitst het gas op in onder meer waterstof en CO2. De waterstof reageert met zuurstof en wekt zo elektriciteit en warmte voor je verwarming en sanitair warm water op. De warmtewisselaar die de twee units verbindt, zorgt ervoor dat de restwarmte van de brandstofcel in het buffervat van de gasketel terechtkomt. Het grote voordeel is dat je niet afhankelijk bent van de zon en alleen energie produceert op het moment dat je die ook verbruikt. Een brandstofcel is vooral aangewezen als je meer dan 3.500 kWh elektriciteit per jaar nodig hebt.

Lees ook:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/verwarmingstechnieken/je-gas-of-stookolieketel-upgraden-dit-zijn-de-alternatieven/