livios logo

Luchtverwarming: verwarmen én ventileren

Bij luchtverwarming worden ventilatie en verwarming in één systeem geïntegreerd. Interessant, aangezien we onze huizen verregaand moeten isoleren. Het systeem berust op een constante, onmerkbare luchtcirculatie door het hele pand.

Werking

Via een nauwkeurig berekend, geïsoleerd kanalensysteem en via roosters, wordt de verwarmde lucht in een precies gedoseerde hoeveelheid in de verschillende ruimten gebracht. Dat resulteert in een snelle opwarming. Via een retoursysteem gaat de lucht terug naar de luchtverwarmer, waar ze gefilterd en opnieuw opgewarmd wordt om daarna weer via de roosters naar de kamers te gaan.

Luchtverwarming wordt eenvoudig uitgebreid met een ventilatie met warmterecuperatie. De ventilatie maakt hiervoor gebruik van de pulsiekanalen van de luchtverwarming. In de vochtige ruimtes (badkamer, wc, keuken, …) wordt de lucht afgezogen en na een warmterecuperatie rechtstreeks naar buiten afgevoerd. Sommige systemen hebben ook extra functies, zoals koeling en warm tapwater opwekken.

Direct versus indirect

Veruit het meest rendabele is een directe luchtverwarming op gas. Deze toestellen zijn beschikbaar als condenserende ketels met rendementen die gemiddeld 2% hoger liggen dan de traditionele condenserende CV-ketels. Dit is een toestel dat volledig modulerend werkt op de brander en op de ventilator. Door deze werking krijgen we een constante luchttemperatuur in de ruimtes en ongeveer een besparing van 30% in stookkosten.

Indien gas geen optie is, kan je overschakelen op een indirecte ketel. De indirecte ketel verwarmt de lucht via een hydraulische warmtewisselaar. Het water op zijn beurt kan opgewarmd worden door een warmtepomp, een zonneboiler, pellets, …

Vakkundige plaatsing

Een professionele, perfecte analyse en plaatsing van het systeem is bij luchtverwarming van cruciaal belang. Doe een beroep op een ervaren installateur en vraag enkele referenties. Qua aankoopprijs en plaatsing is luchtverwarming meestal wat duurder dan traditionele verwarming met radiatoren of convectors. Maar voor die prijs heb je zowel een verwarming als een mechanisch ventilatiesysteem. Luchtverwarming is een gezonde verwarming, aangezien de lucht gezuiverd wordt. Dat vereist wel dat je regelmatig de filters onderhoudt of zelfs vervangt.

Gevolgen voor je ontwerp

Een belangrijk voordeel van luchtverwarming is dat het om een nagenoeg onzichtbare verwarming gaat die weinig of geen beperkingen inhoudt voor de inrichting en het ontwerp van het interieur. Anderzijds moet de architect bij zijn ontwerp rekening houden met de luchtkanalen die hij in de bouwconstructies moet verwerken.

Dankzij het systeem van minikanalen kunnen kanalen eenvoudig verwerkt worden in de chape. Nog een belangrijk voordeel is dat de luchtverwarming ook als basis kan dienen voor een luchtbevochtigings- en een airconditioningsysteem.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/verwarmingstechnieken/luchtverwarming-verwarmen-en-ventileren/