livios logo

Uitgerekend: wat kost een radiator?

Basic versus design. Verschillende vermogens. Allerlei afmetingen. Het gamma radiatoren is uitgebreid. Hoe geraak je wijs uit de prijs? Frank Agten van fabrikant Radson gaat in op de kostenbepalers van een paneelradiator.

De waslijst aan vermogens is enorm. Net zoals de afmetingen. Want die twee hangen samen. Een model van 45 bij 30 centimeter genereert nu eenmaal minder warmte dan een groot model van pakweg 60 bij 120 centimeter.

Vermogen bepaalt de prijs

Het vermogen is dan ook de grote kostbepaler. Reken voor die eerste radiator op zo'n 120 euro. Exclusief btw, niet geplaatst. De tweede kost dubbel tot drie keer zoveel. "Als er zoiets bestaat als een 'gemiddelde' radiator, dan is er dan ééntje met een vermogen van 1,9 kW", vertelt Agten. "Prijskaartje: 285 euro."

Hoeveel vermogen heb je nodig?

De volgende vraag is dan: hoeveel vermogen heb je nodig? Hoeveel radiators moet je laten installeren om je woning warm te stoken? "Dat hangt af van het warmteverlies van je huis. Dat hangt dan weer af van het aantal vierkante meters en hoe goed het is geïsoleerd. Oude woningen zitten aan ongeveer 23 kW. Een nieuwbouw van 150 m² klokt af op amper 8,5 kW."

radiator lage temperatuur ULOW-E2 radiator

Foto Radson
  

verwarming radiator badkamer Radson batibouw 2018

Foto Radson
  

radiator lage temperatuur ULOW-E2 radiator

Foto Radson
  

Oppervlakte x 20 = totaalprijs

Maar wat betekent dat voor het totale kostplaatje? "Voor een standaardwoning van 150 m², mag je rekenen op 20 euro/m² aan radiatoren. Nogmaals: zonder btw en zonder plaatsingskosten."

Dit biedt een mooie houvast. Vermenigvuldig het aantal vierkante meters van je woning met 20 euro en je hebt een idee van de totale kostprijs. Voor deze woning van 150 m², mag je dus rekenen op 150 x 20 = 3.000 euro aan radiatoren.

Andere kleur

Drijft die vierkantemeterprijs omhoog: een speciale kleur. "Onze radiatoren zijn standaard uitgevoerd in een witte RAL-kleur. Een andere kleur kost 70 euro extra. Ongeacht de afmetingen van de radiator in kwestie."

Design

Als je kiest voor design, betaal je ook meer. Want dit betekent meer materiaal. Een complexer productieproces. "En dus zo'n 25 % duurder in ons gamma. Al kan de prijs nog hoger liggen - tot het dubbele."

Totaalplaatje

Radiatoren zijn natuurlijk niets zonder een verwarmingsketel of warmtepomp. De totale prijs van je verwarmingsinstallatie is dus meer dan de radiatoren alleen. Wij helpen je een totaalbeeld vormen:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/verwarmingstechnieken/uitgerekend-wat-kost-een-radiator/