livios logo

Hoe verwarming vernieuwen?

Vraag

Mijn woning van 1984 wordt verwarmd met dynamische elektrische accumulatiekachels en een houtkachel. Zowel de houtkachel als de elektrische verwarming is aan vervanging toe. Naar de huidige normen is mijn woning matig geïsoleerd (overgeïsoleerd in 1984). Welke verwarming plaats ik best, zonder een hele verbouwing te doen? Ik weet het niet meer.

Antwoord

Is je woning niet direct aan grondige renovatie toe en is ze al matig geïsoleerd, dan is een lucht-lucht warmtepomp een goede optie. De werking is die van een airco. Waar een airco binnen warmte onttrekt en die warmte buiten afgeeft, onttrekt een lucht-luchtwarmtepomp buiten warmte en geeft die binnen af. De meeste lucht-luchtwarmtepompen zijn omkeerbaar, je kan er dus ook mee koelen.

Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit één buitenunit en één of meerdere binnenunits. Je kan de installatie ook opdelen door meerdere buitenunits te plaatsen. Zo beperk je de leidinglengte en het breekwerk en verhoog je de efficiëntie. De investeringskost is relatief laag en de daling van je elektriciteitsverbruik is aanzienlijk.

Ten opzichte van je accumulatiekachels win je aan comfort: minder geluid, comfortabeler gestuurde luchtstromen en betere regeling. Let wel op voor mogelijke geluidshinder van de buitenunits. Let op wanneer je de binnenunits op een andere plaats dan de huidige accumulatiekachels plaatst, dit kan zowel winst als verlies aan comfort betekenen.

Is je boiler aan vervanging toe, dan kan je een warmtepompboiler plaatsen. Plaats je de warmtepompboiler voor de lucht-lucht warmtepomp dan krijg je hiervoor ook een premie van de netbeheerder. Voor je lucht-luchtwarmtepomp verdubbelt de premie omdat je ze plaatst ter vervanging van elektrische verwarming.

Beantwoord door: Inge Pauwels, Dialoog vzw

Dialoog informeert over duurzaam bouwen, verbouwen en wonen door vorming, advies en publicaties. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Verwarmingstechnieken

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/verwarmingstechnieken/vraag/35090/hoe-verwarming-vernieuwen/