livios logo

Kan gietvloer over vloerverwarming?

Vraag

Mijn woning wordt al 38 jaar verwarmd met vloerverwarming (nat systeem) waarop keramische plavuizen van steenbok zijn aangebracht. Nu willen wij renoveren en hadden we gedacht om onze bestaande keramische plavuizen te bedekken met een polyurethaan gietvloer. Is dit mogelijk en zal het rendement (warmteafgifte) hier niet onder lijden?

Antwoord

Dit is in de meeste gevallen zeer goed te realiseren. Uiteraard zijn kwaliteit, stevigheid ed. van de ondergrond zeer van belang om een goed eindresultaat te bekomen.

Wij adviseren je ook om zeker ook de bestaande vloerverwarming eerst te laten testen op eventuele slijtage, lekken enz, alvorens het geheel te overlagen met een gietvloer.

Op een tegelvloer in goede staat, geplaatst op vloerverwarming, wordt zeer vaak een PU-gietvloer aangebracht. Vermits een PU-gietvloer een volledig kunststofmassa van 2 à 3 mm dik is, die minder warmtegeleidend is dan een tegelvloer, zal er zeker een klein rendementsverlies optreden. Dit kan steeds worden berekend vooraf zodat je zelf kan beslissen of dit verlies voor jou een bepalende factor is.

Een renovatie bovenop tegels met vloerverwarming wordt al jarenlang en vaak uitgevoerd en klanten klagen eigenlijk nooit over rendementsverlies. Men kan hieruit toch enigszins concluderen dat er gevoelsmatig geen belangrijk verlies op te merken valt.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/verwarmingstechnieken/vraag/35429/kan-gietvloer-over-vloerverwarming/