livios logo

Elektrische verwarming oplossing?

Vraag

Wij verwarmen ons huis volledig elektrisch. Op de eerste verdieping heb ik onder een schuin dak een opnamestudio ingericht waar ook een aantal muziekinstrumenten staan. Door temperatuurverschillen (overdag verwarmd; 's nachts niet) werkt het hout van veel instrumenten, wat tot schade kan leiden.

Nu had ik gedacht de convector die ik overdag gebruik te vervangen door een elektrische (olie)radiator. Mag die dan 's nachts blijven aanstaan, op een lagere temperatuur? Of zijn er andere (betaalbare) oplossingen voor mijn probleem?

Antwoord

Een olieradiator werkt op elektrische weerstanden. Dan gaat er 1 kW elektriciteit omgezet worden in 1 kW warmte. Als je woning met accumulatiekachels verwarmd wordt, is de vervanging van de accumulatiekachel door een olieradiator geen oplossing. Die twee dingen werken allebei op weerstanden. 

Met warmtepomptechnologie halen we met een lucht-luchtwarmtepomp rendementen van 3 à 4, dan wordt 1 kW elektriciteit dus omgezet in 3 à 4 kW warmte. Dat is een veel betere omzetting dan die weerstandverwarming. Het bewaren van muziekinstrumenten is een delicate aangelegenheid. Een min of meer constante temperatuur is ideaal maar een constante luchtvochtigheid is ministens zo belangrijk. Zie hiervoor ook https://www.muzikaalerfgoed.be/aan-de-slag/per-type-erfgoed/76-muziekinstrumenten.

Bij een losse olieradiator heb je wel een instelknop voor de temperatuur maar als je dat toestel aanzet, gaat de olie in de radiator opgewarmd worden tot een hoge temperatuur. Wanneer het toestel uitgeschakeld is, blijft dat toch nog een tijdje warmte uitstralen. Daar is de temperatuurbeheersing dus ook niet ideaal. En stralingswarmte is in een lokaal wat ongelijk, dat is ook al niet ideaal voor de verschillende instrumenten. 

In een lucht-luchtwarmtepomp kan een bijkomende luchtbevochtiger ingebouwd worden. Dan hou je dat ook mee op peil. En de temperatuur in de kamer gaat ook gelijkmatiger zijn. Als je het lokaal voor de muziekstudio bijkomend gaat isoleren, ga je ook de warmteverliezen beperken. Dan gaat de temperatuurdaling bij het uitschakelen van de verwarming veel minder snel geburen wat dus veel minder schommelingen in temperatuur geeft.

Zeker onder een hellend dak kun je dan isolatiematerialen gaan gebruiken met een hoge warmtecapaciteit. Die isolatiematerialen gaan ook de warmtedoorslag in de zomer vertragen zodat de koudere nachttemperaturen de (zomer)warmte van overdag gaan compenseren. Cellulose-isolatie en houtwol zijn twee isolatiematerialen die een hoge warmtecapaciteit hebben. 

Koelen is wat ons betreft niet de beste keuze maar met een lucht-luchtwarmtepomp kan het wel. Dan kun je ook in de zomer de temperatuur op peil houden.

Kamp C is het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie van de provincie Antwerpen. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Verwarmingstechnieken

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/verwarmingstechnieken/vraag/35522/elektrische-verwarming-oplossing/