livios logo

Moet ik condensatieketel plaatsen in appartement?

Vraag

Op maandag 7 oktober e.k. is er (in het blok waar ik woon) een AV van mede-eigenaars gepland i.v.m. de eventuele vervanging van de gasketels. Op 17 maart 2014 werd door een firma in opdracht van de vorige eigenaar van mijn appartement het volgende toestel geplaatst: een gesloten gaswandketel met gedwongen afvoer.

Dit toestel werd gekeurd op 23 september 2016 (vorige eigenaar) en op 8 september 2018 (huidige eigenaar, dus ik). De eindbeoordeling was telkens dat het toestel goed én veilig werkt. Nu stelt de syndicus, en ook andere eigenaars binnen het appartementsgebouw, dat er vanaf 2020 enkel nog condensatieketels mogen verkocht/geplaatst worden én dat er zelfs geen onderdelen meer zouden beschikbaar zijn voor herstelling (alle ketels in ons deel van het gebouw zijn max. 6 jaar oud, geen enkele is een condensatieketel).

Wanneer ik diverse websites raadpleeg van officiële organisaties, vind ik die bepaling daar niet terug. Overigens, ik verhuur zelf elders een appartement waar er volgens vakmensen technisch gezien geen condensatieketel kàn geplaatst worden.

Mijn vragen:

1. wanneer moéten de ketels vervangen worden?

2. stel dat 1 ketel kapot is, mag deze nog vervangen worden door een niet-condensatieketel of mag deze nog hersteld worden?

3. als het antwoord op vraag 2 "neen" is, welke eventuele verplichtingen gelden dan voor de andere eigenaars?

4. komt de brandverzekering nog tussen bij schade indien er geen condensatieketels geplaatst worden?

Kan/wil u mij, a.u.b. zo snel mogelijk, duidelijkheid verschaffen?

Bedankt!

Antwoord

1. vervanging ketels - verplichting?

De Europese Eco Design verordening van 2015 legt verhoofde minimumvereisten op voor nieuwe verwarmingstoestellen. De Vlaamse Regering heeft dan ook voorzien :

- vanaf 2021 geen stookolieketels meer bij nieuwbouw en ingrjjpende renovaties,

Verdere Ecodesign eisen:

- minimumvereisten voor te vervangen verwarmingsketels,

In de meeste gevallen zal een condensatieketel geplaatst worden. Men kan ook kiezen voor warmtepomp, zonneboiler, micro WKK. Een gewone hoogrendementsketel zal vaak niet voldoen aan de gestelde minimumvereisten. Op www.energiesparen.be vind je meer details. Ook op vragen zoals:

- wat in geval van een gemeenschappelijke schoorsteen of rookgasafvoerkanaal?

- moeten alle eigenaars tegelijk overschakelen op een condensatieketel?

Zo lang de cv-ketel niet defect is, mag een oude (huidige) ketel in gebruik blijven, op voorwaarde dat deze onderhouden en gekeurd wordt. Het delicate ligt hem inderdaad bij de kwestie: in hoeverre kunnen sommige eigenaren door een omschakeling nu gedwongen worden om hun ketel te vervangen? 

Verzekeringstechnisch zal een verzekeraar, behoudens duidelijke uitsluitingsgronden in de polis, altijd naar de oorzaak van brand en schade kijken. Indien een ketel aan de oorzaak of basis ligt, kan een niet conformiteit eventueel leiden tot verval van dekking. Dit is absoluut geen vanzelfsprekendheid en zelfs eerder uitzonderlijk.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/verwarmingstechnieken/vraag/35529/moet-ik-condensatieketel-plaatsen-in-appartement/