livios logo

Wat kost wandverwarming?

Wandverwarming is een oppervlakteverwarmingssysteem dat je vooral in kleinere ruimtes zoals de badkamer gebruikt. Het is een aanvulling op vloerverwarming, warmt snel op en geeft snel warmte af. Maar wat kost dit? Geert Cardinaels van Climatrix legt uit. 

Wandverwarming wordt meestal als bijverwarming gebruikt. Toch kiezen mensen volgens Geert vaak voor wandverwarming als ze geen radiatoren aan de muur willen, maar toch willen genieten van stralingswarmte. “We krijgen vaak de vraag of je wandverwarming kan gebruiken als hoofdverwarming”, zegt Geert. “Dit kan zeker, maar hangt wel af van de beschikbare muuroppervlakte. Want om een ruimte te verwarmen, heb je een minimaal afgiftevermogen nodig. Laat dus zeker berekenen of je in jouw woning wandverwarming als hoofdverwarming kan gebruiken.”

Gipsplaat of gipskarton: ideaal voor renovatie

Een methode die tegenwoordig vaak gebruik wordt, is een gipsplaat of -karton voor droogbouw. “Hier komt geen pleisterwerk aan te pas en is daarom ideaal voor renovatieprojecten of houtskeletbouw”, zegt Geert. “De wandplaat wordt in de fabriek al voorzien van een verwarmingsbuis. Je hoeft de wandverwarmingspanelen enkel nog vast te schroeven op een houten voorzetwand of op metal studs.”

  • Materiaalkosten: 70 euro per m²
  • Plaatsingskosten: 25 à 30 euro per m²
  • Eventuele afwerkingskosten (zoals tegels)

Stel dat je een badkamer hebt van 4 m², dan mag je rekenen op 400 euro (280 + 120 euro). Daarbij komen dan nog de afwerkingskosten.

wandverwarming gipsplaat gipskarton

Bij een gipsplaat of -karton voor droogbouw komt geen pleisterwerk aan te pas en is daarom ideaal voor renovatieprojecten.


© Climatrix  

Wandverwarming

Cliprails tegen de wand houden de buizen in slangenpatroon vast.


© Climatrix  

Wandverwarming

Leem is een natuurlijk en vochtregulerend materiaal. Het heeft een betere temperatuurafgifte en is warmtegeleidend.


© Climatrix  

In pleister…?

Een andere optie is een systeem voor natbouw. Omdat je bij deze methode wel pleisterwerken moet uitvoeren, wordt dit systeem vooral toegepast bij nieuwbouw en totaalrenovaties. “Cliprails tegen de wand houden de buizen in slangenpatroon vast. Eerst boor je om de 50 cm gaten om de rails te bevestigen met slagplugs. Nadat de rails zijn aangebracht, kan je de verwarmingsbuis plaatsen. Begin onderaan. Daarna plaats je een pleisterdrager die voor extra versteviging zorgt en scheuren voorkomt. Tot slot werk je de wandverwarming af met pleister”, legt Geert uit. De opbouw van dit systeem is slechts 30 mm dik: de bevestigingsrail is 20 mm dik en daar overheen komt 10 mm pleister.

  • Materiaalkosten (buizen + pleister + pleisterdrager): 25 à 30 euro per m²
  • Plaatsingskosten (buizen + pleister): 15 à 20 euro per m²
  • Pleisterwerken en eventuele afwerkingskosten (zoals tegels)

Stel dat je een badkamer hebt van 4 m², dan mag je rekenen op 200 euro (120 + 80 euro). Daarbij komen dan nog de pleisterwerken en eventuele afwerkingskosten.

… of in leem?

Je kan pleister vervangen door leem, vertelt Geert: “Leem is een natuurlijk en vochtregulerend materiaal, ideaal voor de badkamer. Het heeft een betere temperatuurafgifte, is warmtegeleidend en blijft langer nastralen. Bovendien bevat het geen verontreinigende stoffen, neutraliseert het straling en gaat het allergieën tegen.” De plaatsing ervan gebeurt op dezelfde manier als plaatsing in pleister. Alleen wordt het pleister vervangen door leem. 

  • Materiaalkosten (buizen + leem): 70 euro per m²
  • Plaatsingskosten (buizen + leem): 15 à 20 euro per m²
  • Pleisterwerken en eventuele afwerkingskosten (zoals tegels)

Stel dat je een badkamer hebt van 4 m², dan mag je rekenen op 360 euro (280 + 80 euro). Daarbij komen dan nog de pleisterwerken en eventuele afwerkingskosten.

Opmerking: alle prijzen zijn inclusief btw.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/verwarmingstechnieken/wat-kost-wandverwarming/