livios logo

Winterprik? Met deze 5 tips hou je het lekker warm in huis

’s Nachts de verwarming uit of aan, op hoeveel graden moet de thermostaat en wanneer radiatoren ontluchten? David Cornelis (Radson) en Evi Janssen (Vasco) geven de geheimen prijs van een lekker warme woning.

Radiatoren reageren snel, warmen snel op en zijn heel nuttig in ruimtes waar je kort maar krachtig wil verwarmen, of als bijverwarming in een badkamer, in combinatie met vloerverwarming.

Foto Radson
  

Elektrische verwarming is rendabel als je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt. Door de Ecodesign-richtlijn van 2018, worden er specifieke eisen gesteld aan elektrische radiatoren, zoals een weekprogrammering, openraamdetectie en aanwezigheidsdetectie.

Foto Vasco
  

“Verwarmingscomfort moet vooral flexibel en aanpasbaar zijn”, zegt Cornelis. "Het is veel efficiënter om de temperatuur per ruimte in te stellen. Dit kan eenvoudig met een zoneregeling die zowel radiatoren als vloerverwarming aanstuurt.”

Foto Radson
  

1. Kies het juiste warmteafgiftesysteem

De keuze van je warmteafgiftesysteem is bepalend voor een efficiënt energieverbruik en een optimaal warmtecomfort. We vatten de goede raad van Cornelis en Janssen samen:

  • Vloerverwarming is geschikt voor leefgedeelten zoals de woonkamer, maar niet ideaal voor ruimtes waar je weinig bent.
  • Radiatoren reageren snel, warmen snel op en zijn heel nuttig in ruimtes waar je kort maar krachtig wil verwarmen, of als bijverwarming in een badkamer, in combinatie met vloerverwarming. Gebruik een thermostatische radiatorkraan om de warmteafgifte van elke radiator apart te bepalen.
  • Elektrische verwarming is rendabel als je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt. Door de Ecodesign-richtlijn van 2018, worden er specifieke eisen gesteld aan elektrische radiatoren, zoals een weekprogrammering, openraamdetectie en aanwezigheidsdetectie. 

2. Werk met zones

“Verwarmingscomfort moet vooral flexibel en aanpasbaar zijn”, zegt Cornelis. “Veel huishoudens werken met slechts één centrale thermostaat die de ketel stuurt. Het resultaat: de woonkamer is vaak lekker warm, maar andere ruimtes, zoals de badkamer, blijven koud. Het is veel efficiënter om de temperatuur per ruimte in te stellen. Dit kan eenvoudig met een zoneregeling die zowel radiatoren als vloerverwarming aanstuurt.”

Let wel: in een ruimte met een kamerthermostaat gebruik je best geen gewone thermostaatknoppen. Klik hier voor meer info.

3. Stel de ideale temperatuur in

Comfort betekent voor iedereen iets anders, net zoals een aangename temperatuur. Toch zijn er richttemperaturen voor elke kamer in huis. “De ideale kamertemperatuur ligt voor de meeste mensen tussen 19 en 22 graden”, zegt Evi Janssen. “Bij afwezigheid hangt de temperatuur af van de duur van je afwezigheid. Tijdens de werkdag mag die maximaal enkele graden zakken. Vertrek je voor twee weken op reis, stel de thermostaat dan in op een gematigde temperatuur, bijvoorbeeld 14 graden.”

En in de badkamer? “De ideale badkamertemperatuur tijdens gebruik ligt rond de 23 graden”, weet Janssen. “De slaapkamer is best een pak koeler met een temperatuur die niet hoger is dan 20 graden. Het kwik mag er zelfs tot 15 of 16 graden zakken.” 

4. Onderhoud je warmteafgiftesysteem

Beide specialisten raden aan om de zomer af te sluiten met een onderhoud van je verwarmingsinstallatie. De koude maanden aanvatten met een goed onderhouden systeem is een must. Maar ontlucht ook tussendoor de radiatoren als ze vreemde, borrelende geluiden maken of niet meer volledig opwarmen. Lees hier hoe je dit doet. 

5. Vermijd energieverslindende fouten

  • Laat geen voorwerpen op je radiatoren rondslingeren.
  • Zorg voor voldoende afstand tussen je radiatoren en je meubels.
  • Schakel de verwarming uit in kamers waar niemand aanwezig is. 

-------------------

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/verwarmingstechnieken/winterprik-met-deze-5-tips-hou-je-het-lekker-warm-in-huis/