Keuzewijzer: 9 bestratingsmaterialen voor je oprit doorgelicht

Ben je op zoek naar de perfecte oprit voor jouw woning? We lijsten de belangrijkste materialen voor je op in deze keuzewijzer. Zo heb je alle voor- en nadelen mooi op een rijtje en hak je weloverwogen de knoop door!

1. Grind

Grind zijn afgeronde steentjes van 2 mm tot 100 mm dik. Je hebt ze in verschillende vormen en kleuren. Grind wordt vaak gebruikt als voorlopige oplossing voor opritten bij nieuwbouw vanwege de prijs en makkelijke plaatsing.

Foto: Sibomat NV  

Prijs: €

Tip: wil je zelf een grindpad aanleggen? Deze klus helpt je op weg.

2. Split (dolomiet)

Split is een mengsel van gebroken kalkgesteente en is in verschillende diktes verkrijgbaar. Een populaire soort is dolomiet. Ideaal voor een betaalbare oprit die je makkelijk aanlegt.

Foto: opritaanleggen.net  

Prijs: €

3. Betontegels en -klinkers

Betontegels en -klinkers zijn in vele maten en kleuren beschikbaar. Het voordeel van klinkers is dat je ze in verschillende patronen kan leggen zoals een steens-, halfsteens-, blok- of visgraatverband.

Foto: Marlux  

Prijs: €-€€

Tip: zelf je oprit met klinkers aanleggen? Het kan met deze klus!

4. Keramische tegels en klinkers

Keramische tegels en klinkers zijn in alle mogelijke formaten en kleuren beschikbaar. Ze zijn dunner dan de betonnen of natuurstenen variant. Tegenwoordig kan je ook een tegel van 2 cm dik krijgen, ideaal voor terrassen. Een keramische tegel kan er zelfs als natuursteen of hout uitzien. Bij keramische klinkers spreken we meestal van kleiklinkers.

Foto: Wienerberger  

Prijs: €€€

5. Natuursteen

Er bestaan veel soorten natuursteen zoals graniet, kalksteen, basalt en zandsteen. Hierbij is een goede afwatering steeds belangrijk.

Foto: Coeck nv  

Prijs: €€€

6. Kasseien

Een kassei is een kubusvormige blok natuursteen. Ze zijn verkrijgbaar in veel maten en soorten zoals Belgische gres, Zweedse graniet en boerenkassei. Deze stenen worden mooier naarmate ze ouder worden.

Foto: Beltrami NV  

Prijs: €€€

Tip: Een nieuwe trend is het inwassen van kasseien. Met deze techniek blijven kasseien, maar ook natuursteen zo goed als nieuw en maken mos en onkruid geen schijn van kans.

7. Beton

Beton heb je in verschillende varianten zoals wegenbeton, printbeton, uitgewassen beton, gepolierd beton en betonnen prefab vloerplaten.

Foto: minibetonvloeren.be  

Prijs: €€

 8. Asfalt

Asfalt wordt gemaakt van grind, zand en vulstof. Tegenwoordig zijn er zelfs gekleurde versies verkrijgbaar. Je ziet asfalt steeds minder bij woningen, maar het wordt wel nog vaak gebruikt voor industriële of openbare projecten.

Foto: Getty Images  

Prijs: €

 9. Grasdallen

Grasdallen bevatten openingen die je met aarde of gras kan opvullen. Ze worden vooral gebruikt om de groene omgeving te bewaren en wateroverlast te vermijden. Je kan kiezen uit een duurdere (beton) of goedkopere (kunststof) versie.

Foto: Stone & Style  

Prijs: €

Producten

Terrasoverkapping met windvaste doekzonwering in de dakstructuur - Lagune®

Renson Outdoor

Terrasoverkapping met windvaste doekzonwering in de dakstructuur - Lagune®

Grenzeloze mogelijkheden met betonbestrating

Coeck nv

Grenzeloze mogelijkheden met betonbestrating

Geniet in het zonnetje van je nieuw aangelegd terras

Impermo

Geniet in het zonnetje van je nieuw aangelegd terras

Pergola SO! - een terrasoverkapping om U tegen te zeggen

Winsol

Pergola SO! - een terrasoverkapping om U tegen te zeggen

Onderhoudstips voor Belgische blauwe hardsteen

Carrieres Du Hainaut - Interieur

Onderhoudstips voor Belgische blauwe hardsteen

Passaqua, de waterpasserende kleiklinker

Wienerberger kleiklinkers

Passaqua, de waterpasserende kleiklinker