Van tijdelijke oplossing naar volwaardig alternatief

Aan materialen geen gebrek als je op zoek gaat naar tuin- en terrasbestrating. Maar hoe maak je nu een weloverwogen keuze in het ruime aanbod? Tuinarchitecten Piet Rietveld en Ilke Koklenberg over materialen, trends, plaatsing en onderhoud.

De laatste tijd zie je vaker zeekeien, leisteen en basalt in moderne tuinen. Voor dit tuinpad zijn zeekeien gebruikt.

Foto: Willy Reynders  

Voor welke toepassing en tuintypes zijn bestratingsmaterialen interessant? Zijn er meer opties dan verharde paden of de oprit?
"Paden en opritten kan je vandaag in tal van materialen en combinaties uitvoeren. De laatste tijd zien we vaker zeekeien, leisteen en basalt in moderne tuinen. Daar contrasteren ze mooi met de beplanting."
"Dolomiet scoort goed in de klassieke tuin, terwijl grind en kiezel breed toepasbaar zijn dankzij hun grote variatie aan kleur, grootte en structuur. Voor paden en opritten kies je best grind met gebroken kanten. Grind met losse kanten is moeilijker berijd- en beloopbaar. Handig zijn ook bepaalde honingraatstructuren om het grind op zijn plaats te houden. Je hebt dan minder last van verzakkingen en putten."

Handig zijn honingraatstructuren om het grind op zijn plaats te houden. Je hebt dan minder last van verzakkingen en putten.

Foto: Nidagravel  

Je ziet steeds vaker volledig verharde voortuinen uit betontegels of kiezel. Hoe verklaar je deze trend?
"Mensen associëren planten met onderhoud en zijn geneigd om hun voortuin volledig te verharden. Die is dan strak en clean, maar doet ook afstandelijk en kaal aan. In een tuin moeten de verhoudingen kloppen. Zo kunnen de materialen en planten elkaar versterken en krijg je een sterk en stijlvol geheel."
"Je moet grind zien als een moderne bodembedekker. Wat vroeger met klimop op pachysandra dicht werd geplant, wordt nu vervangen door grind. Het resultaat oogt fris, modern en is onderhoudsvriendelijker."
"Een verhouding die ik veel gebruik voor de voortuin is 1/3 bestrating in klinkers of tegels, 1/3 grind en 1/3 beplanting. Hierbij is elk materiaal in evenwicht, met het groen als interessante blikvanger."

Grote tegels zitten in de lift.

Foto: CoboGarden  

Welke verhardingsmaterialen zijn het populairst?
"Er is veel vraag naar de juiste verharding, in functie van het beschikbare budget. Het bestratingsmateriaal moet ook passen bij de stijl van de woning en liefst zo weinig mogelijk onderhoud vragen."
"Steeds populairder zijn de tegels van groot formaat of megategels. Ook grof grind doet het goed. Deze materialen geven een indrukwekkend resultaat bij strakke, moderne woningen maar zijn niet voor eender welke toepassing geschikt."

"In een tuin moeten de verhoudingen kloppen", aldus Rietveld.

Foto: ACO Garden  

Welke oplossingen zijn er voor kleine stadstuintjes of terrassen? Verklein je de beschikbare ruimte niet met dolomiet, grind of kiezel?
"Niet altijd. Met deze materialen kan je juist meer openheid creëren en kan je het gebruik van de tuin vergroten. Zo is er meer plaats voor een klein terrasje, een leuke kruidenhoek of enkele felgekleurde potten met fleurige planten. Naargelang de behoefte kan de tuin veranderen en zit je dus minder met de beperking van plaatsgebrek."
"Grind en kiezel zijn praktisch in gebruik en wateren goed af. Dolomiet is minder geschikt omdat er op een kleine oppervlakte veel meer gelopen wordt. Er verschijnen dan putten en de dolomiet wordt vuil en watert minder goed af. Bovendien neem je het stof van dolomiet mee in huis."

"Met een paar elegante step stones en een fraaie afboording kan je een heel mooi en stijlvol resultaat bereiken."

Foto: Willy Reynders  

Wat zijn de voor- en nadelen van dolomiet, grind en kiezel?
"Deze materialen zijn goedkoper dan klinkers of tegels en waterdoorlatend. Ze zijn breed toepasbaar, ook voor opritten, omdat ze met een drilplaat aangedrild kunnen worden. De plaatsing verloopt snel. Een nadeel aan dolomiet is de verkleuring en het lawaai. Bij regen wordt het bovendien drassig. De groene verkleuring kan je wel vermijden door jaarlijks te sproeien in het voorjaar met een mosdodend middel. Hoe grover het granulaat, hoe minder je deze nadelen zal ondervinden bij dolomiet."
"Voor grind en kiezel heb je een kantopsluiting nodig. Als nadelen kan je het lawaai en de gevoeligheid voor vervorming aanhalen. Bovendien vergt dit type verharding veel onderhoud."

Tot slot: is er een opvallend prijsverschil tussen de drie materialen?
"Gewone grijze grind is het goedkoopst. Basalt en leisteen zijn dan weer duurder. Prijsbepalend zijn het kaliber of de grootte van de steentjes. Hoe groter het granulaat, hoe duurder. Om bij de totale aanleg van je tuin de kostprijs onder controle te houden, is het verstandig om paden en opritten in grind of kiezel te plaatsen. Zeker met een paar elegante step stones en een fraaie afboording kan je een heel mooi en stijlvol resultaat bereiken."

Producten

Geniet in het zonnetje van je nieuw aangelegd terras

Impermo

Geniet in het zonnetje van je nieuw aangelegd terras

Authentica, klinkers voor een sfeervolle bestrating

Wienerberger kleiklinkers

Authentica, klinkers voor een sfeervolle bestrating

Gietvloeren voor buiten

Floors & More

Gietvloeren voor buiten

Terrassen en tuinomheiningen in Twinson

Deceuninck

Terrassen en tuinomheiningen in Twinson

Een blauwe steen terras, pure klasse

Carrieres Du Hainaut - Interieur

Een blauwe steen terras, pure klasse