Combineren, de terrastrend van 2017

De opdeling tussen binnen en buiten verdwijnt zienderogen, waardoor het terras een evenwaardig onderdeel van de woning wordt. Hoe pak je dit aan en waar hou je best rekening mee? Wij vroegen het aan Cindy Avonts van Coeck. 

Binnen en buiten

“We zien dat de tuin en het terras hoe langer hoe meer het verlengde van de woonkamer worden,’ vertelt Avonts. “Daarom is het belangrijk om de sfeer en uitstraling van binnen naar buiten door te trekken. Je vindt dan ook meer en meer bij elkaar passende interieur- en terrasvloeren. Zo vormen binnen en buiten één mooi geheel.”

Creativiteit maakt groots

“In de huidige bouwtrend en zeker naar de toekomst toe worden bouwpercelen steeds kleiner, en bijgevolg ook terrasoppervlaktes. In kleine tuinen, zoals stadstuinen moet je dus creatief zijn. Met grote tegels bijvoorbeeld vergroot je optisch je terras, omdat er minder voegen zijn. En door de combinatie van kleine en grote formaten, het gebruik van siergrind … leg je leuke accenten.”

Meer dan kleur

Ontwerp zelf een unieke look voor je terras door tegels van verschillende kleuren te combineren. Je kan nog een stapje verdergaan door tegels toe te voegen met kleurnuanceringen waarbij geen twee tegels hetzelfde uitzicht hebben.

De vraag naar kleur en variatie is blijkbaar groot. Je ziet dan ook bij diverse materialen een grote evolutie in uitstraling en looks. Bij betonnen terrasvloeren en printbeton kan je zelfs het reliëf van de tegel kiezen. Sferen uit verschillende culturen worden feilloos in tegels verwerkt, zo haal je bijvoorbeeld het zuiden naar je tuin met warme mozaïektegels. De mogelijkheden en combinaties zijn echt eindeloos.

Welk materiaal

Keramisch materiaal is volgens Avonts aan een opmars bezig: “Niet alleen voor vloertegels maar ook voor het nodige toebehoren en de afwerking zoals terrasranden, traptreden, muurkappen en gevelplinten. Je kiest bovendien uit verschillende looks, zoals die van natuursteen, beton en hout.”

Daarnaast bestaan de meest voorkomende terrastegels op de markt onder andere uit beton, die tegenwoordig ook in verschillende looks te vinden zijn. Of uit natuursteen: basalt, graniet, marmer, leisteen, blauwe steen of kasseien.

Functionaliteit

Avonts haalt ook aan dat de functionaliteit van je vloer voldoende aandacht verdient. “Uitzicht speelt uiteraard een grote rol bij je keuze, maar ook de functionaliteit van het materiaal. Hoe beperk je bijvoorbeeld wateroverlast tot een minimum? Kies materiaal dat rekening houdt met ons klimaat, zoals waterdoorlatende klinkers.” Lees ook hoe je een correcte terrasafwatering voorziet.

Het beste van twee werelden

Onze conclusie? Het lijkt wel dé trend om de eigenschappen en voordelen van het ene materiaal te combineren met het uitzicht van het andere. Zoals een keramische tegel met het uitzicht van natuursteen. Zo geniet je van een duurzame en makkelijk te onderhouden keramische vloer en lijkt het toch alsof je over natuursteen loopt.

Producten

Onderhoud opritten, terrassen en paden

Aquaplan

Onderhoud opritten, terrassen en paden

Hoe krijg ik mijn zwaar vervuilde tuinmeubels weer schoon?

WOCA België

Hoe krijg ik mijn zwaar vervuilde tuinmeubels weer schoon?

Arte, een eigentijdse reeks klinkers

Wienerberger kleiklinkers

Arte, een eigentijdse reeks klinkers

Trendy terrasoverkapping met zonwerend dak en kantelbare lamellen - Algarve®

Renson Outdoor

Trendy terrasoverkapping met zonwerend dak en kantelbare lamellen - Algarve®

Harmonie tussen je oprit en woning creëren? Kies de juiste klinkers

Coeck nv- Cobo Garden

Harmonie tussen je oprit en woning creëren? Kies de juiste klinkers

Nidagravel grindstabilisatie: platen voor opritten, wandelpaden en terrassen

Nidagravel

Nidagravel grindstabilisatie: platen voor opritten, wandelpaden en terrassen