Wat kost een natuurlijk aangelegd gazon?

Grassprieten onder je voeten? Een mooi groen uitzicht vanuit je keuken of living? En dat liefst zo ecologisch mogelijk? Dan is een natuurlijk aangelegd gazon een must. Welk prijskaartje (exclusief btw) betaal je voor de aanleg van jouw grastapijt? Tuinarchitectuur Willy Reynders uit Beringen beantwoordde onze vragen.

Een rolgazon wordt meteen gelegd en kan je na twee weken intensief gebruiken.

Foto: Reynders Tuinarchitecten  

Een grasmat inzaaien vraagt meer inspanning en kan slechts in bepaalde periodes van het jaar.

Foto: CoboGarden  

Er zijn verschillende grassoorten zoals sportgazon, siergazon, speelgazon, … De prijzen van de verschillende soorten liggen heel dicht bij elkaar.

Foto: Livios  

Zaaien of rolgazon?

Er zijn twee manieren voor de aanleg van een natuurlijk gazon: inzaaien of een rolgazon. Een grasmat inzaaien vraagt meer inspanning en kan slechts in bepaalde periodes van het jaar. De groeitijd is minimum drie weken en voor intensief gebruik wacht je best nog enkele weken langer.

Een rolgazon wordt meteen gelegd en kan je na twee weken intensief gebruiken. Het is vrij van onkruid en je kan de aanleg op elk moment laten uitvoeren wanneer het niet vriest.

Uiteindelijk kost een rolgazon het dubbele van een ingezaaide grasmat. Een kleinere grasmat (<400 m²) geniet vaak de voorkeur van een rolgazon. Voor een grotere oppervlakte is de prijs van inzaaien aantrekkelijker.

Voorbereidingen

De kosten van de fijne grondwerken zitten mee in de totaalprijs van je gazonaanleg. Wat houdt dit in? Voor beide methodes gaat de tuinman hetzelfde tewerk. Eerst de grond luchtig maken door te frezen. Dan de grond bewerken met meststoffen, kalk en turf. Dit kan je aanvullen met rijnzand bij zware grond zoals leem en klei. Die maakt de grond waterdoorlatend. Daarna wordt de grond genivelleerd en vastgelegd.

Graszaad

Kies je ervoor om je gras laten in te zaaien? Dan beslis je eerst welk gras je wilt. Dit hangt af van je levensstijl. Er zijn verschillende grassoorten zoals sportgazon, siergazon, speelgazon, … De prijzen van de verschillende soorten liggen dicht bij elkaar waardoor het effect op de uiteindelijke prijs amper merkbaar is. De gemiddelde prijs is 10 euro per kg (zonder arbeidskosten). Je houdt rekening met ongeveer 3 kg graszaad per are.

Ingezaaid gazon: 5 euro/m²

Je gras laten inzaaien vraagt minder werk dan een rolgazon en is daardoor de goedkoopste oplossing. Het prijskaartje van de voorbereidingswerken, het materiaal en het inzaaien bedraagt gemiddeld 5 euro/m².

Rolgazon: van 9 tot 11 euro/m²

De grootte van het gazon bepaalt uiteraard mee de prijs van het rolgazon. Een gazon tot 100 m² kost gemiddeld 11 euro/m². Een groter gazon zorgt voor een lagere prijs van ongeveer 9 euro/m². Soms bepaalt de vorm van het gazon mee de prijs. Een rechthoekig gazon is dan goedkoper want het is sneller en gemakkelijker af te werken dan een gebogen gazon.

Rekenvoorbeeld: gazon van 70m²

Voor een ingezaaid gazon van 70 m² betaal je 350 euro inclusief arbeidskosten en materiaal.
Liever een rolgazon? Dan betaal je 700 euro voor 70 m².