Hoe haal je het maximale uit een minituin?

Hoe haal je het maximale uit een kleine tuin? Een relevante vraag als je een stadstuintje hebt, maar even goed voor nieuwbouwers. Want door de krimpende bouwgronden wordt ook de tuin steeds kleiner. Vorige week hadden tuinarchitecten Filip De Vos van Terrastone, Kristof Joos van Tuinen Joos en Johan Boone van Tuin & Sfeer het al over een goed ontwerp, de juiste beplanting en aandachtspunten voor het terras. Deze keer leggen ze de nadruk op tuinafsluiting, waterpartijen en verlichting.

Verticaal tuinieren

Maak gebruik van bestaande wanden, omheiningen, gevels en afsluitingen door ze te laten begroeien.

Foto: Betafence Belgium NV  

Een vijver, hoe klein ook, kan een enorme meerwaarde betekenen.

Foto: Tuinen Joos  

Ook voor vijvers geldt dat de verhoudingen juist moeten zitten. De Vos: "Een vijver die de helft van je kleine tuin inneemt, is geen goed idee."

Foto: Tuin & Sfeer  

Een goede buitenverlichting zorgt ervoor dat je ook binnen kan genieten van je tuin.

Foto: Delta Light® nv  

Een spiegel doet je kleine tuin op slag groter lijken.

Joos: "In kleine ommuurde tuinen, is het een goed idee om beplanting tegen de omheining op te laten groeien. Klimplanten op kabeltjes bijvoorbeeld. Of durf met kleuren te werken: schilder of kalei de muren."
Boone: "Als je je muren buiten dezelfde kleur geeft als je binnenmuren, verbind je de tuin met je leefruimte, wat een vergrotend effect heeft."

Doorkijken en overlappen

De Vos: "Je hele tuin omsluiten met een klassieke haag, steen- of schanskorf zorgt wel voor privacy, maar het creërt weinig ademruimte. Ik zie die korven eerder als terugkerende elementen in je tuin of als keerwand om niveauverschillen op te vangen."
"Werk waar het kan met doorkijken. Dat doe je door de beplantinghoogtes te variëren. Een optie is om een lage haag te combineren met leibomen. Dan kan je over de haag en onder de bomen door kijken. Dan heb je privacy, maar zit je niet helemaal afgesloten."
"Als er achter je tuin een weide ligt, laat je gazon hier dan in overlopen. Schik je struiken zo dat de inkijk miniem is, maar je niet volledig afgesloten zit."

Een vijver: not done of net wel?

Boone: "Water heeft zijn plaats in alle tuinen, dus ook de kleinere. Water brengt rust en heeft een spiegelend, en dus vergrotend effect. Je hebt heel wat mogelijkheden: voorgevormde vijvers, vijverbakken, watertafels, ... Of misschien volstaat een waterstrook?"
Joos: "Ook voor waterpartijen geldt dat je de juiste verhoudingen moet respecteren."

Zorg dat de verhoudingen juist zitten

De Vos beaamt: "Een vijver die de helft van je tuin inpalmt, is geen goed idee. Maar zelfs een klein vijvertje, of een klein waterelement, kan al een grote meerwaarde zijn. Water schept rust, en trekt ook vogels en amfibieën aan. Het verhoogt de belevingswaarde van je tuin."

Buitenverlichting voor binnen

Joos: "Met verlichting kan je heel leuke accenten leggen. Het is ook een meerwaarde voor je leefruimtes. Met een goede tuinverlichting kan je immers ook buiten het tuinseizoen vanuit je woning genieten van het uitzicht.
De Vos: "Een gouden tip: overdrijf niet met verlichting. Het is niet de bedoeling om van je tuin een volledig verlichte en heldere plek te maken. Leg accenten, licht bepaalde plantvolumes, wanden of bomen er letterlijk uit."

Bestand tegen buiten?

Boone sluit zich aan bij zijn collega's: "Hou functionele verlichting voor je oprit en de ingang van je woning. Ik merk dat led-verlichting aan een sterke opmars bezig is. Als je zelf aan de slag gaat, check dan of het materiaal voldoende waterbestendig is."
"Zorg dat je buitenstopcontacten op een afzonderlijke zekering zitten." Weet je niet hoe je moet controleren of elektrisch materiaal bestand is tegen buitenomstandigheden? Lees dan zeker het artikel 'Elektrische termen onder de loep'.

Creatief met opbergruimte

Als de ruimte beperkt is, neemt een tuinhuis toch al snel heel wat plaats in. Zijn er alternatieven? De Vos: "Je kan kiezen voor terraskasten. Die duiken steeds meer en meer op in kleine tuinen."
Boone: "Hoe kleiner je tuin, hoe creatiever je tuinberging kan of moet zijn. Tuinkasten zijn inderdaad een goed alternatief. Er zijn ook plantenbakken en zitbanken met onderaan een opberglade."
"Ga je toch voor een grotere tuinberging, voorzie dan in een afdak, luifel of zeil. Zo kan je op koelere avonden langer van je tuin genieten. Een vuurschaal maakt het plaatje af. In de zomer kan je van die schaal een barbecue maken: twee in één!"

Spiegeltje, spiegeltje...

De Vos besluit met een wel heel aparte tip. "In moderne tuinen en stadstuinen kunnen spiegels de ruimte sterk vergroten. Nog nooit gehoord? Wel, het wordt dan ook niet zo vaak toegepast, en vooral in moderne, strakke tuinen." Al lijkt dit ons niet zo'n goed idee voor de vogels in je tuin.

Producten

Agrarische omheiningen

Betafence Belgium NV

Agrarische omheiningen

Je kiest voor authenticiteit en gezelligheid met de Oud-Hollandse kleiklinkers

Wienerberger kleiklinkers

Je kiest voor authenticiteit en gezelligheid met de Oud-Hollandse kleiklinkers

Gravel Fix Pro - Een vaste voet op grind

ACO Garden

Gravel Fix Pro - Een vaste voet op grind

Lichte, maar stevige tuinpoort: Grace

Segaf

Lichte, maar stevige tuinpoort: Grace

Til je tuin naar een hoger niveau. Hoe? Met beton natuurlijk!

infobeton.be

Til je tuin naar een hoger niveau. Hoe? Met beton natuurlijk!