“Olijfbomen zijn door vrieskoude uit de mode”

Piet Rietveld: "De laatste tijd merk ik dat de vraag naar modern aangelegde tuinen steeds groter wordt."

Foto: Livios  

Een houten terras past perfect bij een moderne tuin.

Volgens Piet Rietveld is de aanschaf van een robotgrasmaaier een absolute aanrader. De huidige generatie systemen staat perfect op punt.

Foto: Ambrogio  
Foto: Vlaco Compost  

Rondom je huis ligt in het beste geval een prachtige tuin waar het zalig toeven is. Maar hoe ziet die er uit anno 2010? Tuinarchitect Piet Rietveld kent het antwoord.

Wat zijn de trends in tuinaanleg?

“Er zijn eigenlijk twee grote stromingen, net zoals in de woningbouw: klassiek of modern. Een tuin moet daarbij aansluiten. De laatste tijd merk ik dat de vraag naar modern aangelegde tuinen steeds groter wordt. Zeker ook omdat mensen die hun huis na jaren een opfrisbeurt geven en dan voor een meer moderne aanpak kiezen, achteraf ook met hun tuin in die lijn verder willen.”

Wat is typisch voor een moderne tuin?

“Voor de bestrating: een groot formaat klinkers, gepolierde beton of grote al dan niet verstevigde grindvlakken. En eventueel een houten terras.”
“Wat de aanplanting betreft, zijn vormplanten in blok- of haagvorm een must, bijvoorbeeld een lonicera. Dat in combinatie met één of meerdere blikvangers, zoals een kurkeik of een Cupressocyparis. Om wat kleur in het geheel te brengen, kan je heesters - bijvoorbeeld hortensia’s, esdoorns of agapanthus - in potten of bakken plaatsen, die mooi in lijn liggen met de strakke architectuur. Dit vergt nagenoeg geen onderhoud.”

Hoe kan je een tuin onderhoudsvriendelijk inrichten?

“Beperk eerst en vooral de soorten planten. Bij klassieke tuinen staat er een enorme variëteit aan planten op één vierkante meter. Maar elke plant heeft een specifiek onderhoud nodig, waarmee je het jezelf dus heel erg moeilijk maakt. Hou het daarom gewoon bij één soort en wees daar creatief mee. Wat de vorm betreft, kan je bijvoorbeeld al afwisselen tussen een blok- of haagvorm of een organisch gesnoeide vorm.”
“Wat je nog kan doen, is siergras gebruiken om perken mee te bedekken. Dit hoef je maar één keer te snoeien in het voorjaar en blijft dan op lengte. Voor het beloopbare gras, is werken met een extensief gazon een optie wanneer je een grotere tuin hebt. Dit kan je dichtbij de woning één keer per week maaien, en verder weg van de woning waar toch niet veel gelopen wordt, moet je één keer in september met de bosmaaier het gras inkorten. Dit type gras groeit bij weinig snoeibeurten heel erg traag en is daarom zeer onderhoudsvriendelijk.”
“Wat onderhoud betreft, is het aanschaffen van een robotgrasmaaier ook absoluut aan te raden. De huidige generatie systemen staat perfect op punt. Voor 3.000 euro heb je een degelijke machine en hoef je niet meer naar je gazon om te kijken.”

Heb je tips voor mensen met een kleine tuin?

“Je kan tuinspiegels gebruiken om optisch meer diepte te creëren. Of je kan werken met lijnvormige elementen, zoals een gespannen doek, om extra dynamiek te geven aan de beschikbare ruimte. Wat ook altijd werkt, is een waterelement, zoals een klein spuwertje of een muurfonteintje. Hoe klein je tuin ook is, hiermee krijg je een levendig effect. Nog belangrijk bij een kleine tuin is dat je tuinverlichting goed is gepositioneerd en niet hinderlijk is in de woonruimte.”

Tot slot: welke planten zijn vandaag het populairst?

“Vooral de meerstammige bomen en struiken zijn erg in trek, zoals bijvoorbeeld de hortensia die ik al heb vermeld. Een paar jaar geleden deden olijfbomen en palmen het zeer goed. Iedereen wilde wel zuiderse planten in zijn tuin. Maar nu we opnieuw een paar strenge winters achter de rug hebben, is die rage helemaal over. Olijfbomen zijn uit de mode.”

Producten

Duurzame en onderhoudsvriendelijke omheiningen

Betafence Belgium NV

Duurzame en onderhoudsvriendelijke omheiningen

Til je tuin naar een hoger niveau. Hoe? Met beton natuurlijk!

infobeton.be

Til je tuin naar een hoger niveau. Hoe? Met beton natuurlijk!

Lichte, maar stevige tuinpoort: Grace

Segaf

Lichte, maar stevige tuinpoort: Grace

Gravel Fix Pro - Een vaste voet op grind

ACO Garden

Gravel Fix Pro - Een vaste voet op grind

Je kiest voor authenticiteit en gezelligheid met de Oud-Hollandse kleiklinkers

Wienerberger kleiklinkers

Je kiest voor authenticiteit en gezelligheid met de Oud-Hollandse kleiklinkers