Tuin inrichten? De tuinarchitect weet raad

Foto: Livios  
Foto: Livios  
Foto: Livios  
Foto: Livios  
Foto: Livios  
Foto: Livios  

Veel bouwers en verbouwers dromen van een oase van rust rond hun huis als het bouwproces achter de rug is. Evident is het allerminst wanneer hetgeen wat later je droomtuin moet worden, nu volgestapeld ligt met bouwpuin en helemaal omgewoeld is door de zware vrachtwagens die er gretig passeerden. Dan hebben we het nog niet gehad over het budget dat nagenoeg helemaal door je bakstenen opgeslorpt is. Hoe ga je dan te werk? Wij vroegen het aan tuinarchitecte Dina Deferme.

Dina Deferme, die verschillende tuinboeken schreef en ook bekend is van diverse tv-tuinprogramma’s, geeft tips & tricks over aanpak, inrichting, budget, onderhoudsvriendelijkheid… Ze vertelt vanuit haar jarenlange ervaring en deelt de kennis die ze opdeed in haar kijktuin van ruim vier hectare.

Eerste stappen

“De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: wat wil ik doen in de tuin? Regelmatig in werken? Dient de tuin meer ter ontspanning? Wil ik achteraan een rustig plekje om te lezen? Kook ik graag en voorzie ik dan een hoek voor verse kruiden? Moet er een zwembad in? Plan ik een compartiment speciaal voor de kinderen dat ik later als ze groot zijn, omvorm tot bijvoorbeeld een kruidenhoek? Hoeveel tijd wil ik erin spenderen en wat met het budget? Alles wat je aanlegt, dient voor iets. Je ontwerpt de tuinen naargelang de prioriteiten die je hebt, waar jij het meeste plezier aan beleeft.“

Grond

“Je tuin staat of valt met de ondergrond. Zeker de eerste 30, 40 cm moeten in orde zijn. Buiten dat het puin verwijderd is, moet de grond luchtig genoeg zijn. Een gouden raad is dat je met een machine de grond probeert los te maken. Hoeveel vrachtwagens en graafmachines zijn er niet over gereden tijdens de bouw? Creëer opnieuw bodemleven. Begin niet te snel met de aanleg van paden of je terras als je opvulgrond gebruikt. Anders riskeer je verzakkingen. De keuze van de planten, is in grote mate ook afhankelijk van de grondsoort.” (lees ook onze klus ‘Grond verbeteren’)

Indeling

“De tuinindeling moet verrassend zijn! Je moet er als het ware verder en verder in gelokt worden. Hoe klein de tuin ook is, je mag hem nooit in één blik kunnen overzien. Zorg voor vele verrassingselementen. Overdrijf niet en let op dat de woningstijl erbij past. Belangrijk element bij de indeling is de structuur of het skelet. Hier begin je mee. Die structuur maak je door het gebruik van hagen die al dan niet hun bladeren verliezen of wintergroene heesters. Overigens is voor je privacy het gebruik van niet bladverliezende bomen en struiken zoals bijvoorbeeld rododendrons ook belangrijk. Ze vormen de achtergrond of zeg maar het behangpapier van je tuin.

Deel vervolgens op in groepen. Zaai nooit alles in één keer, maar in verschillende vakken. En vul dan die vakken op. Denk ook aan de intensiteit van de plek. Een zwembad dat je minder gebruikt, plaats je meer achteraan en een terras meer vooraan bij het huis. Nog zo’n voorbeeld is een vijver. Reserveer een plek meer achteraan in de tuin om te vermijden dat je last hebt van muggen. Maar dit hangt af van je smaak. Anderen willen een vijver net dicht bij het terras omdat ze graag het rustgevende geluid van water horen.”

Tip: Dina Deferme raadt aan om eerst de stukken van je tuin in kaart te brengen die je op een of andere manier wil aanleggen. Vervolgens kan je dan gazon aanbrengen op die plaatsen die open blijven. Je kan natuurlijk ook andersom te werk gaan. Bepaal waar je het gazon wil en kijk dan wat je met de rest van de tuin kan doen.

Vergezichten

“Werk met vergezichten of zichtassen zodat je ver naar achter kunt kijken. Dit vergroot de tuin. Handig voor wie niet veel oppervlakte heeft. Let wel, werk met beperkte doorkijkjes. De meeste tuinen in Vlaanderen bestaan uit een lang gazon met aan weerszijden borders. Durf ook eens een (half)hoge haag of wand in steen of hout dwars te plaatsen en zo je tuin wat meer op te delen. Hier en daar een poortje, een houten omheining waar je over kan kijken… Je zal merken dat deze doorkijkjes hun effect niet missen. Bovendien nodigt het bezoekers uit om je bloemenpracht stap voor stap te ontdekken. Zo wek je nieuwsgierigheid. Nog een niet te onderschatten punt is dat je werkt met loodrechte lijnen ten opzichte van je woning. Leg je terras loodrecht met het huis. Begin niet met een fantasietje door het schuin te leggen. Dat vloekt. Idem voor de borders.”

Terras

“Een terras plaats je zo dicht mogelijk bij de woning en de keuken. Hier kan je optimaal genieten om buiten te eten of iets te drinken. Ook kan je overwegen om helemaal achteraan een verhard hoekje te maken waar je rustig een boek kan lezen. Een factor die je niet uit het oog mag verliezen, is de ligging. Ligt het voldoende op het zuiden, anders leg je het terras wat dieper. Heb aandacht voor de inplanting van bomen en hoge struiken er rondom. Wil je schaduw of net niet? Hou hier rekening mee. Als je wat krap bij kas zit, leg je voor de aanleg van het terras al wachtbuizen voor elektriciteit. Die lampen plaats je later zonder dat je het terras of aangelegde paden moet opbreken.”

Beginnersfouten

“Iedereen maakt fouten. Je mag geen schrik hebben om te tuinieren. Het belangrijkste is dat je het graag doet. Beginnersfouten zijn onder meer zoals al gezegd, het snel aanleggen van terrassen of paden waardoor er verzakkingen ontstaan. Hagen te dik planten om snel resultaat te krijgen, is ook een veelgemaakte fout. Denk niet dat je zo snel een groen geheel krijgt. Integendeel, je verstikt de planten. Zet ze liever wat dunner en snoei – vooral aan de zijkanten - wat meer. Heb geen schrik om te veel te snoeien. De natuur herstelt zich wel. Snoei liever te veel dan dat je de planten te dik zet. Snoeien doet groeien! (lees onze ‘Snoeikalender’).

Een veel gehoorde opmerking die ik krijg, is dat mijn tuin er zo gezond bijstaat. Een goede bemesting is het recept. Net als voldoende water geven. Wat dat laatste betreft, doe je er goed aan om de tuin niet alle dagen te bevloeien. Doe liever veel in één keer. Het water dringt beter de bodem in, wat de wortelvorming in de diepte ten goede komt. Denk er ook aan om ’s avonds water te geven als de zon verdwenen is. Eveneens op de lijst met veel gemaakte fouten is het verkeerd gebruik van verharding. Kies een kleur en soort die in harmonie is met het huis. Natuurlijke materialen doen het altijd beter, maar het prijskaartje is navenant.”

Onderhoudsvriendelijk

“Wie graag groen heeft, maar het onderhoud niet ziet zitten, kiest voor een indeling met bomen en hagen. Houtpallisades met klimplaten zijn ook een optie. Net als steenkorven die tegenwoordig veel opkomen. Bodembedekkers als onder meer pachysandra kunnen ook. Weet wel dat je toch snel drie jaar nodig hebt voordat alles mooi groen is. In tussentijd kan je een boomschorslaag van 7 tot 8 cm tussen de planten strooien.

Nog? Siergrassen of laatbloeiende vaste planten. Hiervan beperkt het onderhoud zich tot eenmaal per jaar het loof afsnijden. Er zijn zelfs rozen die weinig aandacht vergen en heel ziekteresistent zijn. Zoek goede vaste planten die lang mooi blijven. Het aanbod is groot. Hoe zoeken? Bezoek tuinen in augustus. Bij veel mensen komt het niet op om dat dan te doen. Maar een tuin die in augustus mooi is, is de hele zomer mooi.”

Trends

“Persoonlijk houd ik me zo weinig mogelijk bezig met modegrillen en trends. Voor mij moet een tuin rustig overkomen. Het is een plek om stress achter te laten. Rust schep je door planten in groepen te plaatsen, aandacht te hebben voor symmetrie, gazons aan te leggen die je oog laten rusten, de zichtassen, goed gekozen materialen, eventueel het geluid van water…

Geld besparen

“Bouwers die nog veel geld aan hun tuin kunnen spenderen, zijn dun gezaaid. Tips zijn bijvoorbeeld van één soort maar drie planten kopen. Zet ze in de grond en volgend jaar kun je ze splitsen. Waarom zou je meteen al grote en dikke bomen of struiken kopen? Heb wat geduld en spaar geld door kleinere exemplaren te kopen. Koop een plant minder voor de haag. Het is overigens beter om minder planten op een rij te zetten dan veel. Voor het terras kan je in afwachting van een betere financiële situatie kiezen voor dolomiet. Duurder materiaal kan later nog.”

Vijf tips

  1. Leg een tuin aan volgens de prioriteiten die je eraan geeft.
  2. De ondergrond is cruciaal. Deze moet opgeruimd en losgemaakt zijn.
  3. Zorg voor vele verrassingselementen en vergezichten.
  4. Zet je planten niet te dik.
  5. Heb geduld.

Producten

Duurzame en onderhoudsvriendelijke omheiningen

Betafence Belgium NV

Duurzame en onderhoudsvriendelijke omheiningen

Til je tuin naar een hoger niveau. Hoe? Met beton natuurlijk!

infobeton.be

Til je tuin naar een hoger niveau. Hoe? Met beton natuurlijk!

Lichte, maar stevige tuinpoort: Grace

Segaf

Lichte, maar stevige tuinpoort: Grace

Gravel Fix Pro - Een vaste voet op grind

ACO Garden

Gravel Fix Pro - Een vaste voet op grind

Je kiest voor authenticiteit en gezelligheid met de Oud-Hollandse kleiklinkers

Wienerberger kleiklinkers

Je kiest voor authenticiteit en gezelligheid met de Oud-Hollandse kleiklinkers