Dolomiet zelf plaatsen

Vraag

Kan u ons een advies geven over het zelf leggen van dolomiet als 'terras' in een kleine stadstuin (ondergrond, benodigde machines, behandeling, dikte, onderhoud). Bestaan er verschillende soorten en prijzen en wat zijn hun voor- en nadelen? Dank en succes!

Antwoord

Ons eerste advies is het dolomiet niet te dicht bij de deur te leggen. De steentjes blijven immers gemakkelijk aan de voetzolen hangen en worden zo mee naar binnen gedragen. Voorzie daarom in een strook van minstens een paar meter tegels of klinkers voor de deur. Zorg alleszins ook voor een goede mat of roosters om de steentjes van onder je schoeisel uit te halen.

Het dolomiet is in een fijne en grove variant te krijgen. In het geval van een terras neem je best de fijne dolomiet, deze kan harder afgetrild worden en kan je er dus een vlak oppervlak mee maken, stelt Steven Bogaerts. In het geval van een terrasje is het voldoende om een 10-tal cm uit te graven, aan de randen voorzie je in een boord om de dolomiet tegen te houden (betonplaatje, Bankirai planken, klinkers,…)

Vervolgens leg je een geotextiel die dienst doet als fundering en onkruidweerder. Daarna vul je op met dolomiet en tenslotte aandammen met een trilplaat of een handdammer.

Dolomiet kan groen worden of er kan onkruid op groeien, je zal het dus jaarlijks moeten behandelen met een product tegen algen, mossen en onkruiden. Er bestaan verschillende soorten maar de lichtgele dolomiet is de beste, vooral wat het onderhoud aangaat. De ‘Gravé d’or’ blijft m.i. kunstmatig geel en is sneller groen.

De prijs per ton ligt rond de 25 euro (afgehaald). Met een ton doe je ongeveer 6m² als je in een dikte van 10 cm voorziet.

Voordeel van het materiaal is dat het snel en gemakkelijk plaatst, water doorlaat, dus beter voor ’t milieu en goedkoop is. Nadeel is dat je er sporen kan in trekken als je bijv.; een stoel achteruit trekt, het spat wat op waardoor de poten van jouw tuinmeubelen lichtjes vuil worden, er is meer onderhoud aan dan een vaste verharding.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Tuinarchitect

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Maak uw grasperk overrijdbaar met nidagrass grasdallen

Nidagravel

Maak uw grasperk overrijdbaar met nidagrass grasdallen

Harmonie tussen je oprit en woning creëren? Kies de juiste klinkers

Coeck nv- Cobo Garden

Harmonie tussen je oprit en woning creëren? Kies de juiste klinkers

Authentica, klinkers voor een sfeervolle bestrating

Wienerberger kleiklinkers

Authentica, klinkers voor een sfeervolle bestrating

Schanskorven en gevulde wanden

Betafence Belgium NV

Schanskorven en gevulde wanden

Euroline Antraciet - Stijlvol in elke verharding

ACO Garden

Euroline Antraciet - Stijlvol in elke verharding

Lichte, maar stevige tuinpoort: Grace

Segaf

Lichte, maar stevige tuinpoort: Grace