Mag ik schutting plaatsen?

Vraag

Tussen het huis van de buren en ons huis staat op de scheiding een draad van 1,5 m hoog. De buurman heeft pal tegen de draad een haag gezet een paar jaar geleden. Ik heb een groene doek gekocht voor tegen de draad omdat wij een hond hebben en die is niet op kinderen gesteld. De buurman heeft kleinkinderen en ik ben bang dat die hun handjes door de draad steken om de hond te aaien. Hun haag is nog niet helemaal dichtgegroeid omdat ze nog jong is. Ik wil die groene doek dus plaatsen om ongelukken te voorkomen.

Nu mag ik dat niet van mijn buurman omdat hij zegt dat zijn haag anders kapot gaat. Maar ik wil het doek langs mijn kant van de haag. Ook heb ik al eens gevraagd om dan samen een houten schutting te plaatsen, maar dat wil hij ook niet. Mag ik een schutting van 2 m hoog plaatsen als ik 50 cm van de gezamenlijke draad blijf?

Antwoord

Voor het plaatsen van een afsluiting of hekwerk heb je in principe een stedenbouwkundige vergunning nodig. Maar er geldt wel een vrijstelling als je in de zij- of achtertuin een afsluiting plaatst tot 2 m hoog.

In de voortuin mag de afsluiting niet hoger zijn dan 1 m, tenzij ze open is (van draad of draadgaas). Dan is ook hier een hoogte van 2 m vrijgesteld van vergunning. Let op: de vrijstelling geldt niet als de afsluiting verder dan 30 meter van de woning geplaatst wordt.

Als je de afsluiting op zo’n 2 à 5 cm van de perceelsgrens zet, heb je geen toestemming nodig van de buren.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Tuinafsluiting

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Agrarische omheiningen

Betafence Belgium NV

Agrarische omheiningen

Een veilige toegangspoort in een modern jasje

Poortmeesters

Een veilige toegangspoort in een modern jasje

Houten Tuinscherm Neighbours® - geniet van sfeervolle privacy in je tuin

Outdoor Wood Concepts®

Houten Tuinscherm Neighbours® - geniet van sfeervolle privacy in je tuin

Terrassen en tuinomheiningen in Twinson

Deceuninck

Terrassen en tuinomheiningen in Twinson