Fundering

Dankzij bouwpakketten is het gemakkelijk om het gemiddelde tuinhuis zelf in elkaar te knutselen. Wat wel meer dan de nodige aandacht verdient, is de bodemplaat. Een betonnen vloer is het sterkst, maar vraagt meer tijd en voorbereiding. Een combinatie is ook mogelijk: een betonplaat als basis, met daarover een houten plankenvloer.

De functie van je tuinhuis bepaalt de opbouw van de fundering. Wordt het een kleine bergruimte? Dan volstaat een dunnere fundering.

Zet op voorhand het uit te graven stuk waterpas uit.

Foto: Livios  

De ideale ondergrond voor een tuinhuis is een 15 cm dikke gewapende en vlakke betonplaat.

Foto: Livios  

Je kan voor je fundering zelf beton maken of kiezen voor stortklaar beton.

Foto: CULLYX  

 

Functie

De functie van je tuinhuis bepaalt de opbouw van de fundering. Wordt het een kleine bergruimte? Dan zal je fundering dunner zijn dan wanneer je het gaat gebruiken als extra speelruimte, mini-‘buitenverblijf of als garage voor zwaar materiaal zoals een tuintractor. De functie heeft dus consequenties voor de dikte van de fundering.

Terrein

Een tweede bepalende factor is de toestand van je terrein. Is dit min of meer waterpas? Dan zal je sneller aan de fundering kunnen beginnen, dan wanneer je terrein aflopend of opklimmend is. Hier zal je eerst grond moeten ophogen of uitgraven. In sommige gevallen moet je zelfs eerst een talud of keermuur voorzien.

Draagkracht

Om verzakkingen te voorkomen, moet de ondergrond van het tuinhuis voldoende draagkrachtig zijn. Is jouw originele bodem niet homogeen of compact, dan voer je beter andere grond op. Sta ook even stil bij de samenstelling van de grond. Is die van nature drainerend (zand, stenen) of weinig waterdoorlatend (klei)? Dit heeft een invloed op de stabiliteit.

Planning

Op voorhand stilstaan bij bepaalde zaken voorkomt dat je achteraf niet volledig tevreden bent over je werk. Wil je bijvoorbeeld stroom en water voorzien in je tuinhuis? Trek deze leidingen dan al door voordat de fundering er ligt. Nadien wordt dit erg moeilijk.

Betonnen vloerplaat

De ideale ondergrond voor een tuinhuis is een 15 cm dikke gewapende en vlakke betonplaat. Deze stijve constructie is minder gevoelig voor verzakkingen en scheuren. De kans dat deuren of ramen gaan knellen is hierdoor onbestaande. Bovendien kan je de plaat glad afwerken, waardoor je meteen een vloer hebt voor in het tuinhuis.

Een solide betonplaat vergt redelijk wat voorbereidend werk. Zo moet je op de plaats waar het tuinhuis komt alle graszoden verwijderen en deze plaats vervolgens zo vlak mogelijk afgraven tot onder het maaiveld. De bovenkant van de fundering moet boven het maaiveld uitkomen. Voor de randen van de betonplaat maak je een bekisting met rechte, horizontaal bevestigde planken. De bovenrand van de bekisting komt overeen met de bovenkant van de betonplaat. Zorg ervoor dat de bekisting niet weggedrukt wordt tijdens het storten van het beton.

Graafwerk

Hoeveel centimeter je moet weggraven, hangt af van de dikte van de vloerplaat die je gaat voorzien. Die hangt op zijn beurt weer af van de kwaliteit van de ondergrond: stabiliteit, samenhang, drainerend vermogen... Desnoods zal je de grond wat dieper moeten afgraven en vervolgens met een laag steenslag weer ophogen. De randen moet je in ieder geval dieper uitgraven. Deze funderingssleuven dienen als ‘vorstrand’. Hiermee voorkom je dat de grond onder de vloer opvriest.

Vocht

Een veelvoorkomend probleem bij tuinhuisjes waarvan de fundering niet correct is uitgevoerd, is vocht. Nochtans kan je dit vermijden met enkele maatregelen:

  • Ga uit de bodem opstijgend vocht tegen met een plastic folie onder het beton.
  • Voor oppervlaktewater kan je een helling, goot of grindbak voorzien.
  • Sta stil bij de dakafvoer. Bekijk op voorhand waar je de regenpijp kan laten uitkomen.

Plankenvloer

Naast een betonnen vloerplaat, kan je een tuinhuis ook op een houten fundring monteren. Daarvoor moet je het tuinhuis op enkele stenen blokken plaatsen. Zo komt de houten plankenvloer niet in contact met de grond en wordt opstijgend vocht vermeden. Je begint met funderingsplanken. Op dit kader wordt dan de eigenlijke vloer geplaatst. De planken zijn voorzien van een tand-en-groef en zijn zo makkelijk in elkaar te klikken. Gebruik nagels om de planken op het kader te bevestigen.

Producten

Renoveren van bestaande of nieuwe daken

Aquaplan

Renoveren van bestaande of nieuwe daken

Extra ruimte en sfeer midden in je tuin met een tuinbox - ideale woonuitbreiding

ACD

Extra ruimte en sfeer midden in je tuin met een tuinbox - ideale woonuitbreiding

Dit is de perfecte basis voor je tuinhuis

Qlikbeton

Dit is de perfecte basis voor je tuinhuis