Veranda bouwen? Vermijd deze grootste fouten!

Weinig lichtinval of - integendeel - verblinding, condens op de ramen, muffe lucht, een bakoven in de zomer en een diepvries in het tussenseizoen, ... Het zijn stuk voor stuk pijnpunten die je veranda kraken.

Hoe vermijd je die tegenvallers? Wij vroegen het aan Luc Daenen van Weldimo, Pieter Van Oevelen van Bruynseels-Vochten, Laura Bonnave van Saint-Gobain Glass en Peter Janssens van Veranda's Janssens. Zij gaan per onderdeel na waar het in de praktijk al eens durft mis te lopen, maar vooral: hoe je die fouten kan uitsluiten. Komt niet aan bod: alles rond vergunningen.

1. Denk na over het ontwerp

Zoals elk (ver)bouwproject, begint de veranda van jouw dromen met een goed ontwerp.

Foto: Bruynseels-Vochten  

Luc Daenen (Weldimo): "Laat altijd een ontwerp maken. Zo weten zowel jij als de verandabouwer waar jullie aan toe zijn. Zo kan die laatste jouw verwachtingen meteen toetsen. Let er ook op dat de stijl van je veranda in het verlengde ligt van die van je woning. Alleen zo vormt alles een mooi geheel. En pas je tuinrichting aan op je veranda, en niets andersom."

Pieter Van Oevelen (Bruynseels-vochten): "Inplanting, oriëntatie en de juiste dakkeuze zijn enorm bepalend. Ook een belangrijk aandachtspunt: de correcte plaatsing van de uitgangen naar de tuin of oprit."

2. Zorg dat de basis goed zit

Een veranda wordt in de meeste gevallen ergens tegengebouwd. Zorg ervoor dat die basis goed zit, van fundering tot muren.

Foto: Bruynseels-Vochten  

Van Oevelen (Bruynseels-vochten): "Het valt me op dat sommige verandabouwers te weinig aandacht schenken aan de fundering. Die is nochtans van kapitaal belang en moet daarom op een degelijke manier worden uitgevoerd."

Daenen (Weldimo): "De vloerplaat moet geïsoleerd zijn en voorzien worden van een vochtscherm. Zo sluit je condensvorming uit. Zomaar een veranda bouwen op een bestaande verharde buitenvloer kan vochtproblemen met zich meebrengen."

3. Ga voor de juiste beglazing

Laura Bonnave (Saint-Gobain Glass): "Polycarbonaat als dakbeglazing mag dan wel licht en goedkoop zijn, isolerend gezien is het niet meer van deze tijd. Dubbel glas scoort akoestisch ook veel beter. Denk maar aan het contactlawaai van regen of hagel. Thermisch gezien raden wij een U-waarde aan van hoogstens 1,1 of 1,0. Maar niets houdt je tegen om lager te gaan."

Een dwarsdoorsnede van 'warm edge'. Het standaard aluminium kader wordt vervangen INOX of andere composiet materialen gevuld met isolerend materiaal. Met de warm-edge, wordt warmteverlies aan de randen van het glas sterk verminderd.

Hoe laag je gaat, hangt natuurlijk samen met het totale isolatiepakket van je veranda én je bestaande woning. De eventuele keuze voor drievoudig glas heeft in elk geval zo zijn consequenties. Van Oevelen (Bruynseels-Vochten): "Het weegt meer, wat rechtstreekse gevolgen heeft voor de grootte van bouwdelen."

Janssens (Veranda's Janssens) plaatst een kanttekening: "Staar je niet blind op de isolatiewaarde van de beglazing. Het is ook belangrijk om die van het kader in de gaten te houden. Wij werken met warm-edge (letterlijk: warme rand, nvdr.). Het aluminium kader is hierbij vervangen door een minder geleidend materiaal, waardoor de randen beter isoleren."

Bonnave (Saint-Gobain Glass): "Hou rekening met aspecten als lichttoetreding en zonnewering."

Foto: Saint-Gobain Glass  

Hou ook rekening met de factoren lichttoetreding en zonwering. Bonnave (Saint-Gobain Glass): "Als de veranda een leefruimte moet worden, kies dan voor het dak een glastype met een lichttoetreding lager dan 70 % om het felste licht buiten te houden, en dus verblinding te verminderen."

"Om oververhitting tegen te gaan, vooral voor zuid- en westgerichte veranda's, is glas met de juiste zonnefactor belangrijk. Maximum 35 % voor de dakbeglazing en maximum 40 % voor de verticale beglazing. Voor je eigen veiligheid: waar nodig moet dat glas voldoen aan de norm NBN-S23-002." Zo ben je zeker dat het risico bij glasbreuk tot een minimum beperkt blijft.

4. Kies de correcte profielen

Een thermische onderbreking vormt een isolerende buffer tegen de koude. Zo brengt het profiel de koude van buiten niet naar binnen.

Foto: Reynaers Aluminium  

Janssens (Veranda's Janssens): "Voor veranda's moet je werken met stabiele profielen zoals, staal, aluminium of hout. Doorgaans is pvc hiervoor niet geschikt."

Van Oevelen (Bruynseels-vochten) beaamt: "De profielen ondersteunen in heel wat gevallen de dakconstructie. Voor de stevigheid zijn brede kozijnprofielen dan ook de beste oplossing. Soms is het nodig om extra verstevigingen in de muur of het dak te voorzien om het gewicht te verdelen over de fundering."

Een goede isolatie en vochtkering zijn essentieel om vochtproblemen uit te sluiten.

Foto: Oben  

Ook de factor isolatie steekt natuurlijk de kop op. Zowel Daenen (Weldimo) als Janssens (Veranda's Janssens) hameren op het belang van thermisch onderbroken profielen. "Anders vormen ze koudebruggen. Dan gaat er onnodig warmte verloren en ontstaat condensatie."

5. Isoleer en vermijd vocht

Isolatie rendeert pas als het volledige plaatje klopt. En isoleren betekent ventileren. Alleen zo hou je je binnenklimaat in topvorm.

Foto: Sapa Building Systems nv  

Isolatie kwam al aan bod bij de beglazing en de profielen, maar verlies het totaalplaatje niet uit het oog!

Van Oevelen (Bruynseels-Vochten): "De correcte en juiste hoeveelheid isolatie is tegenwoordig natuurlijk een must. Maar overdrijf niet. Misschien is de bestaande woning zelf wel niet zo goed geïsoleerd? Stem het isolatieniveau af op het uiteindelijke gebruik van je veranda en in welke mate je woning is geïsoleerd of je van plan bent te isoleren. Een passieve veranda tegen een oude ongeïsoleerde woning heeft weinig zin."

Janssens (Veranda's Janssens): "Isolatie rendeert pas optimaal als je de lijn consequent doortrekt: niet enkel het glas, maar ook de muren, vloer, woning en bouwknopen! Het heeft geen zin om een dikke trui en een jas te dragen als je blootvoets op het ijs staat. De juiste uitvoering en het respecteren van aansluitdetails en bouwknopen zijn zeer belangrijk om latere vochtproblemen te vermijden. De ervaring en knowhow van je aannemer spelen hierin een grote rol."

Van Oevelen (Bruynseels-Vochten) pikt in: "Een veranda wordt vaak tegen bestaande constructies aangebouwd. Een vochtkering en isolatie tegen de woning is dan ook zéér belangrijk. In veel gevallen loopt de buitenmuur van binnen naar buiten door. Dit resulteert in één grote koudebrug.

Gevolg: gevaar voor condensatie en schimmelvorming. De oplossing is correct isoleren tot in de fundering toe. Bestaande achtergevels zijn trouwens vaak foutief opgebouwd zodat vocht vanonder uit 'opkruipt'. Laat deze aansluiting over aan vakmannen met kennis van zaken."

6. Voorzie in ventilatie

Tot slot een gegeven dat vaak aansluit bij vochtproblematiek: ventilatie.
Daenen (Weldimo): "Hetzelfde recept zoals bij andere leefruimtes: ook in veranda's is ventilatie belangrijk om een goede luchtkwaliteit te garanderen."

Van Oevelen (Bruynseels-vochten): "Een veranda gedraagt zich door dat al het glas vaak anders dan een traditionele woning. En wordt vaak minder goed verwarmd. De combinatie nieuw-bestaand heeft vaak ook invloed op het vochtpercentage in de woning. Loopt dit op, is een goede ventilatie in combinatie met verwarming noodzakelijk, om condensvorming te voorkomen."

Conclusie?

Een hele waslijst aan tips en goed advies. Even het noorden kwijt? Wij vatten alles nog eens beknopt samen.

  1. Net zoals bij een nieuwbouw of verbouwing: denk goed na over het ontwerp. Waar moet de veranda komen? Hoe groot? Welke functie moet ze vervullen? Bespreek je verlanglijstje met de verandabouwer en/of architect en bekijk de mogelijkheden.
  2. Zorg dat de basis goed zit. Is er een fundering nodig? Wat is de staat van de muren waartegen gebouwd wordt?
  3. Voor de beglazing zijn er verschillende aandachtspunten. Check niet alleen de thermisch isolerende capaciteiten, maar ook de akoestiek. Hou rekening met zonnewering en de factor lichttoetreding voor als de zon té opdringerig wordt.
  4. Welk materiaal je ook kiest, profielen moeten uiteraard stevig zijn. Het heeft ook geen zin te investeren in goed isolerend glas als je profielen koudebruggen zijn.
  5. Die laatste tip geldt voor je hele veranda. Zorg ervoor dat het hele isolatiepakket goed zit.
  6. Een goede ventilatie garandeert een gezond binnenklimaat ... en vermijdt vochtproblemen!

Producten

Maak uw dromen waar met een gepersonaliseerde Aliplast Veranda op uw maat

Aliplast Aluminium Systems

Maak uw dromen waar met een gepersonaliseerde Aliplast Veranda op uw maat

Aluminium veranda’s

Oben

Aluminium veranda’s

Een Reynaers veranda: een waaier aan mogelijkheden

Reynaers Aluminium

Een Reynaers veranda: een waaier aan mogelijkheden

Uw woning uitbouwen zonder architect door middel van woonveranda of leefveranda

Verandaland nv

Uw woning uitbouwen zonder architect door middel van woonveranda of leefveranda

Verzinkte stalen dakgoot

Cullyx

Verzinkte stalen dakgoot

Superisolerende aluminium ramen & deuren

Sapa Building Systems nv

Superisolerende aluminium ramen & deuren