Wat kost een zwembad?

Vroeger moest je minstens 80.000 euro aan de kant houden, vandaag ben je voor minder dan de helft aan het zwemmen. Guillaume de Troostembergh van LPW, de Belgische marktleider in voorgevormde zwembaden, rekent voor.

Voor 45.000 heb je een monoblok-zwembad, mét rolluik.

Foto: LPW  

Reken op ongeveer 600 euro per jaar voor de verwarming.

Foto: LPW  

Wil je een overloopzwembad waarbij het water gelijk loopt met de rand, reken dan op 20.000 tot 30.000 euro extra.

Foto: LPW  

Alle prijzen zijn inclusief 21 % btw, omdat een zwembad als luxeproduct niet in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief.

Monoblok-zwembad: vanaf 28.000 euro

Er zijn twee grote categorieën zwembaden. Enerzijds voorgevormde kuipen (monoblok) uit composiet. Anderzijds bouwkundige baden die ter plaatse worden gestort in beton of opgetrokken uit metselwerk.

“Ons instapmodel van 4 x 8m kost 28.000 euro, incl. plaatsing, infiltratie, boordstenen en verlichting”, zegt Guillaume de Troostembergh. “Voor dat geld heb je een instapklare monoblok, zonder zwembadrolluik welteverstaan.”

Zo’n beloopbaar rolluik is volgens Guillaume een must. “Het is niet alleen een pak veiliger, het houdt ook de watertemperatuur beter op peil en gaat veel langer mee dan een afdekzeil.”

Maar de prijs loopt op: “Reken 25 tot 30 % extra voor een zwembad met rolluik. Zo kom je op 45.000 à 50.000 euro voor een zwembad van 4 x 10m, wat het meest verkochte formaat is bij ons. All-in.”

Bouwkundige zwembaden: 40.000 euro

“Bouwkundige zwembaden worden op maat gebouwd. Daardoor zijn de prijsverschillen groot. Toch moet je ook hier rekenen op prijzen rond de 40.000 euro voor een basiszwembad. Wil je een automatisch doseersysteem voor pH en chloor, dan komt daar al snel 2.400 tot 3.600 euro bij.”

Wie zelf zijn zwembad bouwt, bespaart flink. “Voor minder dan 20.000 euro bouw je een zwembad”, weet Guillaume. “Maar dan ben je zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit en kan je niet terugvallen op garanties.”

Overloopzwembad: vanaf 60.000 euro

Dé esthetische topper is het overloopzwembad, waarbij het water gelijk ligt met de rand. Dat ziet er niet alleen schitterend uit, het zorgt ook voor een betere filtering omdat het oppervlaktewater over de hele lengte afgedreven wordt.

Maar het prijskaartje is navenant, vanwege extra materiaalkosten en werkuren. De boord moet perfect waterpas liggen, er komt een afvoer rondom het hele zwembad en er zijn extra technische voorzieningen nodig. Guillaume: “Reken op 20.000 tot 30.000 euro extra. Bij ons komt dat neer op zo’n 70.000 euro voor een zwembad van 4x10m, maar overloopbaden van 80.000 of 90.000 euro zijn geen uitzondering op de markt.”

Onderhoud en verwarming: vanaf 100 euro per maand

Verwarming

“Wij raden aan om je zwembad te verwarmen met een warmtepomp. Dat kost ongeveer 600 euro aan elektriciteit van Pasen tot eind september. Een warmtepomp kost 3.000 tot 5.000 euro, maar er zijn vaak acties waarbij de warmtepomp inbegrepen is bij de aankoop.”

“Wil je het hele jaar door zwemmen? Kies dan een warmtepomp voor vier seizoenen, die ook bij lage buitentemperaturen werkt. Zo'n duurdere warmtepomp kost 6.000 à 10.000 euro.”

Onderhoudsproducten

“Doe je het onderhoud zelf, dan heb je jaarlijks voor 400 à 600 euro aan onderhoudsproducten nodig. Samen met de verwarming kom je zo op een totaal van 1.200 euro, of 100 euro per maand.”

Zomer- en winterklaar maken

Guillaume raadt aan om ook geregeld je zwembadspecialist  in te schakelen. “Zeker voor het zomer- en winterklaar maken. Dan ben je zeker van een goede werking en zijn er nooit misverstanden over de garantie.”

Een zwembadfirma vraagt zo’n 200 à 300 euro per onderhoudsbeurt. “Maar die kost van hoogstens 600 euro per jaar is echt wel de moeite waard”, aldus Guillaume.

Producten

Hoe gebeurt de plaatsing van een zwembad concreet?

LPW Pools

Hoe gebeurt de plaatsing van een zwembad concreet?

Eindeloze combinaties met keramiek

Coeck nv

Eindeloze combinaties met keramiek