livios logo

3 cruciale vragen voor het ontwerp van je nieuwbouw

Een geslaagde nieuwbouw begint bij een verfrissend idee over hoe je wil wonen. Een goed ontwerp is daarom het halve werk. Daarna komt het erop aan om je bouwplan zo goed mogelijk te vertalen naar de praktijk. En dat doe je gelukkig niet alleen, maar met bouwpartners die hun steentje bijdragen aan het geheel.

De ontwerpfase van je nieuwbouw is hét moment om na te denken over hoe je wil wonen. Niet alleen over het uitzicht van je woning, maar vooral over je gebruikscomfort en de waarde van je huis op lange termijn. Wie weloverwogen keuzes maakt, profiteert daar achteraf dubbel en dik van. Het ontwerp is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van je architect. Bouw je met een sleutel-op-de-deurfirma, dan heb je vaak de keuze tussen een eigen architect of samenwerken met een architect van de firma. 

Bereid je goed voor

Voor een persoonlijk voorstel, heeft je architect voldoende input van jou nodig. Met hoeveel mensen gaan jullie in het huis wonen? Welke ruimtes en functies moeten er zeker in? Heb je andere specifieke wensen, bijvoorbeeld op het vlak van energieverbruik, bouwtechniek, akoestiek of toegankelijkheid? Daarnaast zijn ook je esthetische voorkeuren belangrijk. Laat je architect weten wat je mooi vindt en wat niet. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden, kan je jezelf ook deze drie vragen stellen op voorhand:

1. Wat is mijn budget?

Elke architect zal vragen naar je bouwbudget. Om snel te achterhalen of jouw wensen compatibel zijn met dat budget, hanteren architecten vaak een prijs per vierkante meter. Een richtprijs die we in dat verband kunnen meegeven, is 1.400 à 1.500 euro per vierkante meter, inclusief btw en architectenkosten. Let wel: deze richtprijs is eerder aan de lage kant. Veel hangt af van de afwerking van je woning en van de keuzes die je maakt op het vlak van energieprestaties.

Livios deed bijvoorbeeld een rondvraag bij een 30-tal bouwbedrijven. Daaruit bleek dat de gemiddelde prijs van een BEN-woning een stuk boven de 1.500 euro per vierkante meter ligt, inclusief btw. Als je weet dat de oppervlakte van een gemiddelde nieuwbouw tegenwoordig rond de 130 vierkante meter schommelt, kom je zo al snel uit op een vereist bouwbudget van meer dan 200.000 euro, exclusief bouwgrond. In de praktijk zijn veel nieuwbouwwoningen nog duurder, afhankelijk van de specifieke keuzes van de bouwheren.

Tip: bereken je bouwbudget met onze nieuwbouwcalculator.

2. Heb ik een voorkeur qua bouwtechniek?

Heb je een bepaalde bouwtechniek in gedachten, zoals houtskeletbouw of betonbouw? Laat dat dan al van bij de start weten aan je architect. Meer zelfs: bij het kiezen van een bouwfirma of architect is de bouwwijze vaak een van de doorslaggevende criteria. De klassieke manier van bouwen met een dragende binnenmuur, isolatie en een gevelsteen, blijft interessant omdat nagenoeg alle aannemers ermee vertrouwd zijn. Bovendien is het bij moeilijk bereikbare projecten, bijvoorbeeld een aanbouw aan een rijhuis, handig dat de metselaars de bouwblokken zonder kraan makkelijk via de voordeur tot achteraan de woning kunnen transporteren.

Als je meer belang hecht aan bouwsnelheid, zijn sommige prefabtechnieken misschien iets voor jou. Bij hout- of staalskeletbouw, bijvoorbeeld, staat de draagstructuur van je woning binnen de week recht.

plan woning ontwerp

De ontwerpfase van je nieuwbouw is hét moment om na te denken over hoe je wil wonen.


© Getty Images  

bouwwerf houtskeletbouw werf grond

Heb je een bepaalde bouwtechniek in gedachten, zoals houtskeletbouw of betonbouw? Laat dat dan al van bij de start weten aan je architect.

Foto Dewaele Woningbouw
  

3. Heb ik wensen op het vlak van energiezuinigheid?

Dankzij de EPB-regelgeving bouwen we in Vlaanderen sinds 2006 alsmaar energiezuiniger. Dat heeft alles te maken met de steeds strengere energieprestatie-eisen. Zo wijst het E-peil op de globale energieprestatie van je woning. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger je huis. Het E-peil wordt door de EPB-verslaggever berekend met behulp van EPB-software. De uitkomst is afhankelijk van de energie-efficiëntie van je bouwschil (luchtdichtheid, warmteverliezen, oriëntatie,…) enerzijds, en van de gebruikte technieken voor verwarming, koeling, warm water, ventilatie en verlichting anderzijds.

Bij het in voege treden van de energieprestatieregelgeving voor nieuwbouw in 2006 was E100 het maximaal toegestane E-peil. Als je in 2018 of 2019 een bouwaanvraag indient, mag het E-peil van je woning nog maximaal E40 bedragen. In 2020 verstrengt het E-peil tot maximaal E35. Het voorlopige sluitstuk voor nieuwbouw is de BEN-norm die vanaf 2021 in voege treedt. Vanaf dan mogen we alleen nog BEN (bijna-energieneutraal) bouwen. In de praktijk komt dat neer op een maximaal E-peil van E30. Om bouwers aan te zetten om nu al BEN te bouwen, krijg je vijf jaar lang een korting van 50 procent op de onroerende voorheffing als je beter doet dan E30. Ga je onder de E20 dan betaal je zelfs vijf jaar lang geen onroerende voorheffing.

E-peileisen voor Vlaanderen  
Datum van bouwaanvraag voor nieuwbouw Maximale E-peil
2016-2017 E50
2018-2019 E40
2020 E35
Vanaf 2021 E30

Voor een gedetailleerd overzicht van alle energie-eisen voor nieuwbouw in Vlaanderen, kan je terecht op www.energiesparen.be

Hoe vind je een betrouwbare aannemer?

Ga niet over één nacht ijs bij de keuze van je aannemer. De prijs is belangrijk, maar ook de kwaliteit die hij levert. Vraag daarom referenties op en maak op voorhand goede afspraken over de kostprijs. Je architect kan je hierin eventueel adviseren of zoek je aannemer in de databank van de Confederatie Bouw, de grootste aannemersfederatie van België met meer dan 14.000 leden. Start je zoektocht hier.

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

9 dingen die je moet weten over bouwen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/3-cruciale-vragen-voor-het-ontwerp-van-je-nieuwbouw/