livios logo

1 op 4 betaalt liever niet teveel voor verzekering

Vind je goed verzekerd zijn belangrijk? Dat was afgelopen week de vraag in onze polling. 41 % van de pollers vindt het erg belangrijk om goed verzekerd te zijn tegen mogelijke tegenslagen.

Laat je bij het afsluiten van een woningverzekering niet te zeer misleiden door een interessante prijs, want dat is bij een verzekering niet zo belangrijk als de goede bescherming die de polis biedt tegen mogelijke tegenslagen.

31 % vindt een goede verzekering absoluut een must, maar twijfelt of ze ooit centen gaat zien van de verzekering.

1/4de van de deelnemende pollers hecht belang aan een degelijke verzekering, maar wil er liever niet teveel voor neertellen. Besteed in ieder geval voldoende aandacht aan het invullen van de vragenlijsten voor de waardebepaling van de inboedel en het gebouw. Als je je huis onderverzekert door dat evaluatiesysteem niet toe te passen, wordt bij gedeeltelijke schade de zogenaamde ‘evenredigheidsregel’ toegepast. Een voorbeeldje. Je hebt je huis laten verzekeren voor 140.000 euro terwijl het 200.000 euro waard is. Een keukenbrand kost je 3.000 euro. In dat geval betaalt de verzekeringsmaatschappij slecht 7/10, namelijk 2.100 euro uit. Indien de uiteindelijke herbouwwaarde toch nog hoger ligt dan het kapitaal dat berekend wordt op basis van de ‘evaluatieroosters’, waarborgen sommige instellingen de herbouwwaarde van het huis. Bij totaal verlies kan je dan toch nog een volledig nieuw huis laten bouwen, ook als je dat meer gekost heeft dan het vastgestelde bedrag. Vergeet niet je verzekeraar ervan op de hoogte te brengen wanneer de inboedel van je woning na enkele jaren sterk in waarde is toegenomen, na erfenis bijvoorbeeld. Zeer waardevolle kunstwerken, juwelen of verzamelingen worden het best apart verzekerd.

Een kleine minderheid minimaliseert het belang van goed verzekerd te zijn.

De nuchtere cijfers

Vind je goed verzekerd zijn belangrijk?

Ja, ik wil echt grote zekerheid 244 41%
Ja, maar ik betwijfel of ze ooit zullen uitbetalen 185 31%
Eigenlijk wel, maar het mag niet te veel kosten 152 25%
Niet echt 13 2%
Totaal niet 8 1%
Totaal aantal stemmen 602 100%

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/1-op-4-betaalt-liever-niet-teveel-voor-verzekering/