Wat is een hypothecaire lening?

Een woonlening wordt vaak een hypothecaire lening genoemd. Je woning of onroerend goed fungeert namelijk als waarborg voor je bank.

Wanneer je een lening aangaat, wil je bank een waarborg. Een garantie die haar indekt tegen eventueel financieel verlies. Daarom neemt je bank een hypotheek op je aangekochte of te bouwen woning en/of bouwgrond.

Notaris

Meestal wordt er een hypotheek genomen op een bedrag dat hoger ligt (ongeveer 10 %) dan wat jij leent. Zo dekt je bank zich in tegen extra kosten. Voor die hypotheek moet je eerst nog via een notaris. Die officialiseert alles in een authentieke akte.

Prijskaartje

Een hypotheek geeft je bank het recht om je woning openbaar te verkopen als jij niet in staat bent om je lening af te betalen. Maak je geen zorgen: dit is echt het worstcasescenario. Aan jou om je een realistisch beeld te vormen van de totale kostprijs van je nieuwbouw of te kopen/renoveren woning. Daarna is het zaak om samen met je bank te bepalen welke lening voor jou haalbaar is.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media