6 zekerheden als je een lening afsluit

Hoe doordacht je ook te werk gaat, een hypothecaire lening afsluiten houdt altijd een risico in. Wat als je door werkloosheid, ziekte of het overlijden van je partner het financieel moeilijk krijgt? Bouw daarom een aantal veiligheidsmaatregelen in!

1. Sluit een verzekering Gewaarborgd Wonen af

De verzekering Gewaarborgd Wonen gaat uit van de Vlaamse overheid. Ze beschermt je tegen inkomensverlies door plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Bijna iedereen die een woningkrediet aangaat, komt in aanmerking voor deze gratis verzekering. Het kost je alleen wat papierwerk. Informeer je bij je bankier!

2. Is Gewaarborgd Inkomen iets voor jou?

Deze verzekering is niet gratis en gaat niet uit van de overheid. Gewaarborgd Inkomen waarborgt de uitkering van een maandelijkse rente bij arbeidsongeschiktheid als gevolg van een ongeval of ziekte. Deze verzekering is niet enkel verbonden aan het afsluiten van een lening. Meer weten over de verschillen tussen Gewaarborgd Inkomen en Gewaarborgd Wonen?

3. Schuldsaldoverzekering

Wat als jij of je partner overlijdt? Dan is er de schuldsaldoverzekering. Een verdeelsleutel van 50-50 wil zeggen dat wanneer één van de twee partners overlijdt, de bank de helft van de afbetaling van de lening overneemt. Over die sleutel kan je onderhandelen, maar over de schuldsaldoverzekering zelf niet: die is verplicht.

4. Leg variabele rentevoet aan banden

Perk grote sprongen van je variabele rentevoet in: limiteer de variabiliteit. Je kan bijvoorbeeld een lening afsluiten die pas na vijf of tien jaar voor het eerst kan aangepast worden. Of je stelt een plafond in waardoor de rentevoet maar in beperkte mate kan stijgen.

5. Pas de periode aan, niet het bedrag

Een accordeonlening kan interessant zijn omdat je in het geval van een renteverhoging de termijn kan laten aanpassen in plaats van het af te lossen bedrag. Zo riskeer je alleen dat je langer dan aanvankelijk gedacht je lening moet afbetalen.

6. Combineer verschillende formules

Je kan ook het risico beperken door een combinatie te maken van verschillende formules. Je kan bijvoorbeeld voor één deel van het bedrag kiezen voor een variabele rentevoet en voor het andere bedrag voor een vaste rentevoet. Als de rentevoeten stijgen, is het financieel nadeel dus beperkt.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media