livios logo

20'ers bouwen, 30'ers herfinancieren en 50'ers verbouwen

Je kreeg al een voorproefje in Eigen inbreng steeds belangrijker en Bepaal worstcasescenario bij variabele rentevoet, maar nu gooit BNP Paribas Fortis al hun cijfermateriaal over woonkredieten in 2012 op tafel. Opvallend: de hoofdmoot van de nieuwbouwers zijn nog steeds twintigers. Ook opmerkelijk is dat het een absoluut piekjaar was voor de herfinancieringen.

Back to normal

De vastgoedprijzen stijgen, het gemiddelde ontleende bedrag stijgt mee: + 16 %.

Foto BNP Paribas Fortis
  

BNP Paribas Fortis bestempelt 2012 als 'De terugkeer naar een normale kredietmarkt'. 2010 en 2011 waren onder impuls van de groene kredieten en groene fiscaliteit dan ook echte boerenjaren. Het lag in de lijn van de verwachtingen dat het aantal leningen vorig jaar zou terugzakken. Maar het is maar hoe je het bekijkt. Vergelijk je met 2009, dan was er vorig jaar een stijging.

Aantal herfinancieringen piekt

Het energiekrediet blijft populair. Installaties voor zonne-energie voeren het peloton aan.

Foto Vaillant
  

Vooral de renovatieleningen voelden de afschaffing van de groene kredieten: - 55 % in aantal ten opzichte van 2011. De bouwkredieten daalden met 33 %, tegenover 'maar' 14 % voor de financiering van een aankoop. De lage rentevoeten zorgden wel voor een piekjaar qua herfinancieringen, vooral in de leeftijdscategorie tussen de 35 en 40 jaar. Heel wat ontleners namen hun krediet onder de loep om te bekijken wat de besparingsmogelijkheden waren.

Bouwen onbetaalbaar voor jongeren... of toch niet?

"Bouwen is stilaan onbetaalbaar voor jongeren", hoor je wel eens. Toch is de meerderheid van de kredietnemers voor nieuwbouw en bouwgrond tussen de 25 en 30 jaar oud. Jongeren blijven ook onverminderd huizen kopen. Opvallend: ze vragen hiervoor meer budget op om onmiddellijk te verbouwen. Gemiddeld lenen ze zo'n kleine 20.000 euro extra om meteen aan de slag te gaan.

Dat alles gebeurt met een eigen spaarpotje van 50.000 euro eigen middelen en/of sponsoring.

Verbouwende vijftigers

Om af te sluiten met een leeftijdscategorie: de meeste verbouwers zijn ouder dan 40 jaar, met een piek tussen de 50 en 55.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/20ers-bouwen-30ers-herfinancieren-en-50ers-verbouwen/