Een goede lening is meer dan een lage rentevoet

 • geld lenen bank fortis
  Foto Thuis in geldzaken
 • koppel champagne certes kwaliteitsmakelaars
  Foto Certes

Een woning bouwen of kopen is een ingrijpende gebeurtenis die velen maar één keer in hun leven ondernemen. Zeker omdat je jarenlang een fiks bedrag van je rekening ziet verdwijnen voor de hypothecaire lening. Het komt er dus op aan om op voorhand goed te onderhandelen bij je bank. Want een goede lening houdt meer in dan een lage rentevoet.

Zicht op je financiën

Vooraleer je je gaat informeren bij een bank, moet je zelf een goed zicht hebben op je financiële situatie. Hoeveel verdienen jij en je partner, welke vaste kosten zijn er maandelijks, huren jullie momenteel, welke andere leningen hebben jullie lopen, hoeveel spaargeld is er beschikbaar, …? Allemaal factoren die een belangrijke invloed hebben op het bedrag dat je maandelijks kan missen om een hypotheek af te lossen. De bank zou je deze vragen dan ook moeten stellen om je financiële situatie in kaart te brengen.

Lees zeker het artikel ‘Welke lening is haalbaar?’ en wees vooral realistisch. Onlangs bleek immers nog uit onderzoek van Test-aankoop dat heel wat banken en makelaars leningen toestonden die in principe onhaalbaar waren. Het kan niet de bedoeling zijn dat je 20 jaar of langer de broekriem moet aanhalen.

Pas op voor koppelverkoop

Eén van de belangrijkste criteria bij het kiezen van een hypothecaire lening is de rente- of intrestvoet. Vaak denkt men dat hoe lager die is, hoe beter het voorstel is dat je in de wacht hebt gesleept. Maar staar je hier niet blind op. Wat echt telt is het totale bedrag dat je over de gehele looptijd afbetaalt. Extra’s als de schuldsaldoverzekering kunnen je uiteindelijk nog heel wat geld kosten. Het komt er dus op aan om het beste voorstel te onderhandelen voor de hele looptijd.

Bovendien koppelen veel banken een lage rentevoet aan nevenproducten, zoals de schuldsaldo-, brand- of woonverzekering, en zelfs het openen van een zichtrekening. Vaak ben je met dit totaalpakket niet beter af. Stap je achteraf voor deze producten over naar een andere bank, dan riskeer je de voordelige rentevoet te verliezen.

Wed niet op één paard

Ga bij verschillende banken langs en leg je situatie uit. Elke bank zal je advies geven over de meest aangewezen hypotheek en je informeren over de kosten die hieraan verbonden zijn. Belangrijk is dat je niet alleen zicht krijgt op de maandelijkse aflossing en de rentevoet, maar ook op bijkomende kosten zoals notariskosten en de schuldsaldoverzekering.

Best ga je eerst op gesprek bij de bank waar je al klant bent. Met hun voorstel in het achterhoofd kan je enkele andere banken bezoeken. Zijn hun voorstellen niet beter dan die van je eigen bank, dan kan je de resultaten van je bank bovenhalen om betere voorwaarden te onderhandelen. Speel de banken gerust tegen elkaar uit, want shoppen loont wel degelijk de moeite. Vergelijk uiteindelijk alle voorstellen over de gehele looptijd van de lening en bepaal welk voorstel voor jouw situatie het meest voordelig uitkomt.

Enkele tips

 • Dwing geen te lange looptijd af. Je zal dan wel minder per maand aflossen, maar op termijn loopt de totale som aardig op.
 • Informeer je op voorhand goed over de soorten rentevoeten.
 • Wil je zekerheid, dan kies je beter voor een vaste rentevoet. Het maandelijks af te lossen bedrag blijft hierbij gedurende de hele looptijd hetzelfde.
 • Een variabele rentevoet evolueert mee met de evolutie van de markt. Bij een rentedaling kan je krediet dus goedkoper worden, bij een rentestijging duurder. Hier staat wel een limiet op.
 • De eerste jaren van het aflossen van een krediet zijn het zwaarst. Let dus goed op de herzieningstermijn als je voor een variabele rentevoet kiest. Laat die niet te vlug herzien.
 • Bouw een aantal zekerheden in bij het afsluiten van de hypothecaire lening. Lees meer in volgend artikel.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media