Hoeveel betaalt Livios-lezer per maand aan woningkrediet?

'Hoeveel betaal jij maandelijks af aan je hypothecaire lening?' We vroegen het op de man en vrouw af in onze vorige poll. Samen met Tony Van Asch, Value Proposition Manager Lending bij BNP Paribas Fortis, bespreken we de resultaten. Voor alle duidelijkheid: we tellen de uitslagen van het Nederlandstalige en Franstalige Livios-forum samen.

1 op 3 betaalt minder dan 750 euro

  • Geld lening krediet sparen
    Foto BNP Paribas Fortis
  • Sleutel-op-de-deur SOD kijkwoningen huis woning
    Foto Durabrik
  • verbouwing verbouwen renovatie renoveren sod Sleutel-op-de-deur
    Foto Victor

Zo'n 35 % procent van de Livios-lezers betaalt maximaal 750 euro per maand af aan zijn hypothecaire lening. Een bedrag waar veel (jonge) bouwers jaloers op zullen zijn. Van Asch: "De meerderheid in deze groep zijn waarschijnlijk verbouwingen of energiebesparende renovaties. Anders zit je in een andere grootteorde qua bedrag."
"Tot deze groep behoren vermoedelijk ook de kapitaalkrachtige leners met een grote eigen inbreng. En veel minder de jonge koppels. Er zullen hier ook wel enkele toekomstige bouwers tussenzitten die enkel lenen voor hun bouwgrond."

Meeste lezers zitten tussen 750-1.250

De categorie 750-1000 euro klokt af op zo'n 25 %, 1000-1250 euro op net geen 20 %. Een kleine helft van de Livios-lezers betaalt dus tussen de 750 en 1.250 euro per maand af. "Geen verrassing. De vuistregel luidt dat maximaal een derde van je gezamenlijk inkomen naar je nog uitstaande en/of nieuwe lening(en) mag gaan. En heel wat lonen komen op die manier in één van deze twee categorieën terecht", aldus Van Asch.
10 % procent dokt maandelijk tussen de 1250 en 1500 euro af. Nog eens datzelfde percentage betaalt meer dan 1.500 euro.

"Eigen inbreng stijgt"

Bouwgronden en vastgoed werden de voorbije jaren duurder. Zijn de geleende bedragen ook in stijgende lijn? "De bedragen stegen lichtjes, maar zijn nu gestabiliseerd. Mogelijke verklaringen? De lagere rentevoeten op woonkredieten. Er zijn ook meer mensen die de hogere prijzen opvangen met een grotere eigen inbreng, al dan niet met sponsoring van de ouders. Of die hun aankoop of bouw uitstellen."

Hoe zit het met de woonbonus?

Begin dit jaar werd bekend dat de federale fiscale aftrek zoals we die nu kennen voor hypothecaire leningen, waarschijnlijk verdwijnt vanaf 2014. De fiscale ondersteuning voor het kopen van een woning verhuist immers van het federale naar het gewestelijke niveau. Met andere woorden: hoeveel en hoe lang je een woninglening mag aftrekken van je belastingen, zal dan niet langer in Belgische handen liggen, maar in die van Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Elk gewest zal zelf beslissen hoe het verder moet. Zowel voor de bestaande als de nieuwe leningen.

"Afwachten"

"De drie gewesten lijken de intentie te hebben om de bestaande leningen onaangeroerd te laten. Maar het is dus afwachten. Zeker voor de nieuwe leningen."
"Intussen ziet het er wel naar uit dat de huidige aftrek voor de woonbonus ongewijzigd blijft. Dat in tegenstelling met wat begin dit jaar aangekondigd werd, namelijk een omvorming van de huidige belastingaftrek in een uniforme belastingvermindering van 45 %", besluit Van Asch.

Stem mee!

Op zoek naar de exacte resultaten van onze poll? Of wil je graag meestemmen of een reactie achterlaten? Klik dan door naar ons forum.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media