Een blowerdoor is goed voor je portemonnee

Waarschijnlijk heb je al gehoord van een blowerdoortest. Dat is een luchtdichtheidsmeting die wordt uitgevoerd met een grote ventilator in de deuropening. Zo'n test brengt niet alleen luchtlekken in kaart, maar kan bij een nieuwbouwwoning ook het E-peil aanzienlijk helpen dalen. Zo kan het financiële voordeel oplopen tot duizenden euro’s!

Hoe luchtdicht?

  • blowerdoor passiefhuis

Stelregel: als je een gebouw 15 % luchtdichter maakt, kan je tot 10 % energie besparen. "Bovendien win je ook sterk aan comfort", weet David Taelman van E-Consulting, een bureau gespecialiseerd in energieadvies en -besparing. "Met een blowerdoortest meten we hoe luchtdicht een woning is, en kunnen we nagaan waar verbetering mogelijk is."

Altijd prijs

  • Ieper, Praag Impression
    Foto De Saegher Steenfabrieken

Een blowerdoortest kost 250 tot 350 euro exclusief btw, maar dat verdien je in de meeste gevallen snel terug. Enerzijds door de energiebesparing, anderzijds door de financiële voordelen dat een gunstiger E-peil met zich meebrengt.
De standaardwaarde voor luchtdichtheid, uitgedrukt als de v50-waarde, bedraagt 12 m³/h.m². Dit is de hoeveelheid lucht die per uur per vierkante meter woonvolume ververst wordt, bij een drukverschil van 50 pascal.
In de praktijk doen de meeste nieuwbouwwoningen het beter, zelfs zonder specifieke aandacht voor luchtdichtheid. Taelman: "Het cijfer van twaalf kan na een blowerdoortest zakken tot drie. En elke daling komt overeen met één punt in de EPB-berekening, waardoor je met deze test acht tot negen punten kunt winnen op het E-peil."

Financiële steunmaatregelen

  • omkasting luchtdicht ramen buitenschrijnwerk
    Foto Porotherm

Als je onder het verplichte E-peil duikt, heb je recht op de zogenaamde E-peilpremie van je netbeheerder. Het precieze bedrag hangt af van het aantal E-punten dat je beter doet dan de norm. En de norm hangt natuurlijk samen met wanneer je bouwaanvraag precies is ingediend. Bovendien geniet je bij een gunstig E-peil tien jaar lang vermindering op de onroerende voorheffing. Meer weten? Check onze Premielinker!

Ook voor bestaande woningen

Maar niet alleen bij nieuwbouwwoningen betekent een blowerdoortest een meerwaarde. "Ook voor bestaande woningen zijn er veel besparingsmogelijkheden. De test geeft een goed zicht op de te behandelen zones. Meestal gaat het om venstertabletten, ramen en rolluikkasten. Met een siliconenspuit kan je al veel verhelpen. Bij een traditionele woning met een lege spouwmuur heeft het opvullen van die spouw met isolatie een goede impact op de luchtdichtheid. En als je nog een woning hebt zonder onderdak, loont het zeer de moeite om ook dat aan te pakken."

Blowerdoortest verplichten!

Taelman wijst ten slotte op een heikel punt. "Je bent verplicht om te investeren in een ventilatiesysteem. In principe moet de luchtdichtheid dan tussen 0,6 en 1,5 m³/h.m² liggen. Maar meestal schommelt de luchtdichtheid van een nieuwbouw tussen 1,5 en 3 m³/h.m², waardoor ze eigenlijk uit zichzelf al voldoende ventileert. Bovenop de gecontroleerde, mechanische ventilatie, krijg je dan extra ventilatie in de vorm van ongecontroleerde luchtlekken. Resultaat: onnodig energieverlies. Daarom vind ik dat een blowerdoortest verplicht zou moeten worden om luchtlekken in kaart te brengen en aan te pakken.”

Vele kleintjes …

Voor luchtdichtheid geldt nog meer dan voor andere bouwvraagstukken: vele kleintjes maken een groot. "Het komt aan op details", vertelt Taelman. "Aannemers zijn altijd op hun hoede als er naar luchtdichtheidseisen met eventuele boeteclausules gevraagd worden in de bouwovereenkomst. Dat komt omdat zelfs zij nog te weinig afweten over dit thema."
"Aannemers beseffen dikwijls niet dat zelfs de kleinste luchtlekken een grote impact hebben. Een voorbeeld: de druktoetsen van een hangtoilet tegen een buitenmuur vormen vaak een belangrijk luchtlek omdat de afkasting van het spoelreservoir meestal geplaatst wordt vooraleer het pleisterwerk komt. Nochtans kan je dit probleem eenvoudig voorkomen door de snelbouwsteen achter de bekasting ook te bepleisteren."

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media