livios logo

30 % overweegt herziening hypothecaire lening

Voor de aankoop van een woning moeten de meeste mensen een jarenlange hypothecaire lening aangaan. Uit onze polling 'Overweeg je een herziening van je hypothecaire lening?' blijkt de meerderheid van de Livios pollers een herziening van de hypotheciare lening aan te vragen of te overwegen.

Foto Livios
  

Zeker in de huidige financieel onzekere tijden kan dit rendabel zijn. Je kan bijvoorbeeld je maandelijkse aflossingen verlagen of de looptijd van je lening verminderen met behoud van de maandelijkse aflossing.

Herevaluatie

Voor je naar bank stapt voor een herevaluatie van je hypotheciare lening zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Zo zal je voor de herziening verschillende kosten moeten betalen. Deze kosten zijn onder andere dossierkosten, een vergoeding voor de herbestemming van de gelden en kosten voor de nieuwe hypotheeklening. Bovendien is de bank niet verplicht om je lening te herzien.

Ondanks deze kosten is het toch mogelijk om een flinke besparing te verwezenlijken. Dat kan de reden zijn waarom 182 pollers een herziening overwegen en 49 pollers eerste contacten hebben gelegd. Een dikke 15 % van de pollers heeft reeds een herziening gekregen of de aanvraag ervoor ingediend. Daar staat tegenover dat 31,5 % van de pollers er geen behoefte aan heeft.

De cijfers

Overweeg je een herziening van je hypothecaire lening?

Ja, dat is al gebeurd8013,2%
Ja, ik heb al een aanvraag ingediend 17 2,7%
Ik heb al contacten gelegd 49 7,9%
Nog niet, maar ik denk er wel aan 182 29,6%
Nee, dat lijkt me niet nuttig 194 31,5%
Niet van toepassing 93 15,1%
Totaal aantal stemmen: 615  

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/30-overweegt-herziening-hypothecaire-lening/