livios logo

“300.000 euro voor woning wordt heel nipt”

Architect Vincent Van Den Broecke luidt de alarmbel. Steeds vaker ziet hij dat mensen te veel betalen voor een bouwgrond. Met als gevolg dat ze hun oorspronkelijke droomwoning moeten laten varen. Van Den Broecke waarschuwt: “Laat je adviseren door een expert voordat je je bouwgrond koopt.”

Architect Vincent Van Den Broecke: “Mensen kopen met het oog op de locatie. Maar een bouwgrond van 10, 12 of 14 are kost pakken geld. Daarop moet dan een woning komen van 250 m², met dubbele garage en vier slaapkamers. Dat is gewoon niet realistisch."


  

“We moeten toekomstige bouwers sensibiliseren en meer op zoek gaan naar bouwgronden in de kernen. Of zelfs bestaande gebouwen durven te bekijken. Ook op kleinere ruimtes kunnen we creatief aan de slag.”


  

Moet je ergens besparen? Dan kan je veel goedmaken op vlak van afwerking. Zijn pure materialen bijvoorbeeld iets voor jou, zoals zichtbaar beton of blote welfsels?

Foto Andre Nullens - Architect(e): Peter Van Gelder
  

Wie?

Vincent Van Den Broecke is medezaakvoerder van Blanco Architecten in Hoeilaart, dat zich voornamelijk toelegt op particuliere woningbouw. Daarnaast is hij plaatsvervangend afgevaardigde bij de Nationale Raad van de Orde van Architecten.

“Duurder, strikter, maar niet onmogelijk”

Dat bouwen almaar duurder wordt, hoeft niet te verrassen. De bouwkost zelf stijgt, net als die van de bouwgronden. "In de regio Leuven-Brussel zijn grondprijzen van 300 à 350 euro per m² geen uitzondering”, stelt Van Den Broecke. “En ook de energie-eisen worden strikter.”

Toch is wonen op zich niet duurder geworden, meent de architect. “Twintig jaar geleden had je voor 12 miljoen Belgische frank een woning. Vandaag is dat nog steeds mogelijk voor omgerekend 300.000 euro. Alleen wordt dat al nipt en moet je genoegen nemen met een kleinere woonoppervlakte.”

“Mensen kopen een locatie”

Toch blijven veel mensen dromen van een grote, vrijstaande woning op de buiten. "Die mensen moeten wij noodgedwongen wakker schudden”, zegt Van Den Broecke. "Het resultaat is dan ook vaak dat bouwers een resem toegevingen moeten doen. Te beginnen bij de grootte van hun woning."

“Mensen kopen met het oog op de locatie. Maar een bouwgrond van 10, 12 of 14 are kost pakken geld. Daarop moet dan een woning komen van 250 m², met dubbele garage en vier slaapkamers. Dat is gewoon niet realistisch. Resultaat? Vrijstaande woningen met de grootte van een mooi appartement.”

“Sneller samenzitten met architect”

Volgens Vincent Van Den Broecke zijn er alvast voldoende toekomstgerichte alternatieven. “De woondroom is nog steeds mogelijk, mits goede afspraken met je architect. We staan zelfs mensen bij die pas op zoek zijn naar een bouwgrond. Wat volgt, is een realistische berekening van wat mogelijk is met het beschikbare budget. Zonder dat de bouwheren erna grote toegevingen moeten doen.”

Van Den Broecke ziet een belangrijke rol weggelegd voor zijn collega’s en zichzelf: “We moeten toekomstige bouwers sensibiliseren en meer op zoek gaan naar bouwgronden in de kernen. Of zelfs bestaande gebouwen durven te bekijken. Ook op kleinere ruimtes kunnen we creatief aan de slag.” Maar ook de bouwheren zelf moeten zich openstellen. “Waarom niet een woning bouwen of kopen en die betrekken met twee gezinnen om de kosten te delen? Of een gedeelte verhuren? Maar veel mensen zijn nog niet mee in dit verhaal.”

Vijf gouden tips

Hoe geniet je als toekomstige bouwer toch van je droomhuis? Vijf tips van ervaringsdeskundige Vincent Van Den Broecke:

  • Consulteer een architect nog voordat je op zoek gaat naar een bouwgrond. Of wanneer je twijfelt of een bestaande woning het verbouwen nog waard is. Voor een minieme kost bespaar je achteraf mogelijk duizenden euro’s.
  • Calculeer altijd een reservebudget in. Prijzen die je online terugvindt, zijn niet altijd even accuraat en volledig.
  • Een kleinere woonoppervlakte kan je even hoogwaardig invullen als een grotere woning. Communiceer duidelijk met je architect en aannemers van begin tot eind.
  • Verbreed je vizier, zowel qua locatie als qua woonvorm.
  • Moet je toch ergens besparen? Dan kan je veel goedmaken op vlak van afwerking. Zijn pure materialen bijvoorbeeld iets voor jou, zoals zichtbaar beton of blote welfsels? 

Bereken het zelf

Wil je al een ruim beeld hebben van de kost voor je nieuwbouwproject? Bereken het met onze nieuwbouwtool!

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/300000-euro-voor-woning-wordt-heel-nipt/