Haal je woonlening binnen in 5 vragen

Vorm je een klein of een groot risico voor de bank? Deze vraag bepaalt of je al dan niet een (interessante) woonlening te pakken krijgt. Maar hoe schat je dit juist in? We zetten de vijf beslissende factoren op een rijtje.

  • GeldOp
  • geld betaling

1. Hoeveel hou ik maandelijks over?

Banken willen zeker zijn dat je hen het geleende bedrag kan terugbetalen. Hoe stabieler je financiële toestand, hoe meer kans je maakt op een hypothecaire lening. Je kan dit op twee manieren aftoetsen: je (gezamenlijke) inkomen en je vaste uitgaven. Kan je bewijzen dat je op het einde van de maand nog genoeg overhoudt na je maandelijkse oplossing? Dan sta je er goed voor. Een bekend referentiepunt is de 33 %-regel: slechts een derde van je gezamenlijk inkomen mag naar je afbetaling vloeien.

2. Hoeveel moet ik lenen?

Leen je voor een woning? Of moet je de bank ook inschakelen voor de aankoop van je bouwgrond? Hoe kleiner het aandeel van de bank in het totale bedrag van je project, hoe groter de kans op groen licht. Met andere woorden: het helpt als je heel wat van je eigen middelen mee kan investeren. Tot voor kort stonden heel wat banken nog garant voor 100 % van je totale bouwkost of aankoopbedrag. Vandaag is dat meestal nog maar 80 à 85 %. Meer weten over deze zogenaamde quotiteit?

3. Hoe hoog ligt de rente?

De rentevoeten zijn de afgelopen jaren enorm gedaald. En het lijkt dat dit nog eventjes zo zal blijven. Goed nieuws voor jou, want hierdoor betaal je over je volledige leentermijn heel wat minder intresten. Banken zullen sneller een lening goedkeuren. Je kan kiezen voor een vaste of variabele rentevoet. Vaste rentevoeten zijn veruit de populairste keuze, zeker nu de rentevoeten laag liggen. Zo blijf je later ook zeker van een voordelige rente. Ten slotte zijn ook oplossingen op maat mogelijk, als de bank zich hierin kan vinden.

4. Hoe lang moet ik afbetalen?

De meeste hypothecaire leningen lopen over een periode van twintig tot 25 jaar. Hoe korter de periode, hoe hoger de maandelijkse aflossing. Ook het omgekeerde geldt. Tegenwoordig staan financiële instellingen weigerachtiger tegenover langere looptijden van bijvoorbeeld dertig jaar. Hoe langer je leent, hoe meer intresten je namelijk betaalt. Je uiteindelijke totaalkost ligt hoger.

5. Heb ik al mijn opties gecheckt?

De lage rentevoeten zorgen voor een grote concurrentieslag tussen de verschillende banken. Een njet bij het ene kantoor wil dus niet zeggen dat je alle hoop moet opbergen. Ga zeker langs bij verschillende banken en speel de aanbiedingen tegen elkaar uit. Let wel op en bekijk het totaalplaatje. Je moet namelijk ook een schuldsaldo- en brandverzekering afsluiten. Dit moet niet per se bij dezelfde bank gebeuren. Maar bepaalde banken zullen wel een lagere rentevoet aanbieden als je beslist om deze verzekeringen bij hen af te sluiten.

Kies je voor een bouwavontuur? Bereken met onze calculator of een nieuwbouwwoning financieel haalbaar is voor jou.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media