Notariskosten: dit moet je weten

Ga je bouwgrond of een huis kopen? Dan betaal je niet alleen een som aan de vorige eigenaars, er komen ook nog heel wat andere kosten bij kijken.

1. De registratierechten

Bovenop de aankoopprijs van je woning betaal je registratierechten, ook wel verkooprechten genoemd. Hoeveel die registratierechten bedragen, hangt af van waar je woont. In Vlaanderen betaal je sinds 1 januari 2022 3% voor je eerste en enige gezinswoning en 1% bij een ingrijpende energetische renovatie (IER) of sloop en herbouw van deze woning. Voor een tweede woning betaal je in Vlaanderen 12% registratiebelasting. In Wallonië en Brussel ligt het tarief op 12,5%.

2. Het ereloon van je notaris

Een deel van je kosten gaat naar de notaris, o.a. voor zijn of haar ereloon. Dit ereloon is een bepaald percentage van de verkoopprijs van je bouwgrond of woning. Deze percentages zijn wettelijk bepaald. Hierop betaal je verder ook 21% btw.

3. Diverse kosten

Buiten de registratierechten en het ereloon van je notaris zijn er nog enkele andere kleinere kosten die je niet uit het oog mag verliezen. Denk maar een administratieve kosten, rekeningen van je bank en btw.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media