Het beste moment om een lening af te sluiten? Nu!

Goed nieuws voor iedereen die een woonkrediet wil afsluiten: geld lenen om een huis of appartement te kopen of bouwen was nog nooit zo goedkoop. De rentebarometer staat op een all time low en als je voldoende eigen inbreng hebt, wordt het zelfs mogelijk om 1% rente te betalen op een jaarlijks aanpasbare lening over twintig jaar.

Dieptepunt

In het laatste kwartaal van 2019 steeg de rente voor een lening met vast tarief over twintig jaar nog lichtjes. Dit was dan ook een uitzonderlijke periode door de stormloop op woonkredieten als gevolg van de afschaffing van de woonbonus. De laatste weken is er echter sprake van een flinke daling en daar zit het coronavirus zeker voor iets tussen. Door de onzekerheid rond de economische gevolgen van de coronacrisis daalde de Belgische staatsrente en bereikte de tienjaarsrente afgelopen week een dieptepunt.

Vaste of variabele rente?

Wie leent, heeft de keuze tussen een vaste of een variabele rente. Bij Immotheker Finotheker kiest zo’n 40% van de klanten voor een vaste rente en 60% voor een aanpasbare rente. Als je weet dat een variabele rente maximaal kan verdubbelen, zal wie vandaag start op 1% dus maximaal uitkomen op een rente van 2%. In 2017 was het zelfs nog courant om 2% te betalen voor een lening met vaste rente over twintig jaar.

Kies je voor een vaste rente op twintig jaar? Dan betaal je nu ongeveer 1,25 tot 1,35%. Als je in een goede onderhandelingspositie zit en veel eigen inbreng hebt, wordt een tarief van 1,13% zelfs denkbaar.

Verwachtingen

Sommigen verwachten dat de depositorente van de Europese Centrale Bank, die nu al 50 basispunten negatief is, nog iets negatiever wordt. Al is het volgens Belfius weinig waarschijnlijk dat je daar als klant nog verder van zal profiteren. “Ook de operationele en risicokosten moeten vergoed worden", zegt Belfius woordvoerster Ulrike Pommee. Als het coronavirus de economie beïnvloedt en mensen hun baan verliezen, groeit ook het risico op wanbetalers.

Geld verdienen met een lening

Leen je vandaag tegen een rente van 1%? Dan betaal je de bank minder dan de inflatie. Die stokte het afgelopen jaar op 1,20%. Zolang de ontwaarding van het geld hoger blijft dan de te betalen rente, zul je dus geld verdienen aan je lening. Het bedrag dat je moet terugbetalen wordt immers steeds minder waard en je loon stijgt met de inflatie.

Wil je weten welke woonlening voor jou de beste is? Vergelijk hier de verschillende opties.

Tip: Wist je dat je tegenwoordig ook makkelijk online een woonlening kan afsluiten? Zo breng je vlot alles in orde zonder dat je je hoeft te verplaatsen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media