livios logo

Energiezuinig (ver)bouwen? Dan kan je goedkoper lenen

Wil jij een zo gunstig mogelijke hypotheek aangaan om je (ver)bouwproject te financieren? Dan helpt het om je huis zo energiezuinig mogelijk te maken. Volgens CEO’s Johan Thijs van KBC en Max Jadot van BNP Paribas Fortis kan je in de toekomst namelijk aan betere voorwaarden lenen naarmate je plannen milieuvriendelijker zijn.

Tegen 2050 moeten er in Vlaanderen nog heel wat huizen en appartementen energiezuinig worden gerenoveerd. En daarin gaan banken volgens KBC-topman Johan Thijs een steeds grotere rol spelen. “De overheid gaat banken meer en meer verplichten om strenger te selecteren op vlak van milieuvriendelijkheid”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. “Dat sluit nauw aan bij de vergroeningsrichting die Europa is ingeslagen.” CEO Max Jadot van BNP Paribas Fortis laat weten dat zijn bank momenteel al als eerste korting geeft op hypotheekleningen om woningen met een lage energiebehoefte te financieren.

Volgende stap: binnen de vijf jaar

Ook vandaag is energiezuinigheid al een belangrijk criterium als je een hypotheek wil aangaan. Sinds kort zijn banken bijvoorbeeld verplicht om het energieprestatiecertificaat (EPC) van je nieuwe woning op te vragen. Maar volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) moeten banken in het vervolg ook het bedrag in rekening brengen dat kopers nodig hebben om binnen de vijf jaar hun huis energetisch te renoveren. “Zo kom je als verbouwer niet voor verrassingen te staan en wordt elke woningaankoop meteen een energetisch renovatieproject”, zegt directeur-generaal van de VCB Marc Dillen. “Daardoor behoudt je woning zijn waarde, verhoog je het wooncomfort en help je het klimaat een handje.”

contract document tekenen lening kopen

Wil jij een zo gunstig mogelijke hypotheek aangaan om je (ver)bouwproject te financieren? Dan helpt het om je huis zo energiezuinig mogelijk te maken.


© Getty Images  

verbouwen renoveren renovatie verbouwing plan werf

Marc Dillen: “Banken moeten ook het bedrag in rekening brengen dat kopers nodig hebben om binnen de vijf jaar hun huis energetisch te renoveren."


© Getty Images  

Renovatiegolf versnellen

Vandaag duurt het vaak nog te lang vooraleer kopers een verouderde woning renoveren of zijn de werken niet ingrijpend genoeg. Dat banken het EPC opvragen, is een belangrijke factor om de renovatiegolf te versnellen en te verbeteren. “Huizenjagers beseffen vaak niet hoeveel de nodige energetische renovatiewerken zullen kosten. Het EPC is daarin een handig hulpmiddel: het biedt je meteen inzicht in de knelpunten, het kostenplaatje en de terugverdientijd. Dat is cruciale info om binnen de vijf jaar je huis grondig te renoveren. En alleen met zulke systematische renovaties kunnen we de energiedoelstellingen van 2050 behalen.

Andere premies

Ben jij van plan om te verbouwen? Dan zijn er momenteel nog andere financiële hulpmiddelen waarop je een beroep kan doen. Denk maar aan het renteloos renovatiekrediet, de nieuwe labelpremie en de renovatiepremies voor specifieke ingrepen, zoals isolatie, asbestverwijdering en het plaatsen van zonnepanelen. Als iedere nieuwe woningeigenaar zijn of haar project binnen de vijf jaar renoveert, voldoet tegen 2050 90% van alle Vlaamse woningen aan de energievereisten. Momenteel beantwoordt amper 3% van de bestaande woningen aan diezelfde eisen, terwijl nieuwbouwprojecten al jarenlang beter scoren dan het verplichte energiepeil. In 2018 bedroeg het E-peil van nieuwbouwwoningen zelfs al gemiddeld E18, terwijl de maximumgrens pas sinds dit jaar op E30 ligt.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/59956/energiezuinig-ver-bouwen-dan-kan-je-goedkoper-lenen/