Materialen worden duurder: wat zijn de alternatieven?

De Confederatie Bouw vreest dat de de oorlog in Oekraïne de prijzen van bouwmaterialen nog verder zal doen stijgen. Vooral die van staal en hout. Kan je jezelf tegen die prijsstijgingen beschermen? En wat zijn de alternatieven?

Waarom blijven de prijzen stijgen?

Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland zijn belangrijke exporteurs van hout, staal en klei voor keramische tegels. Het is waarschijnlijk dat de oorlog en de sancties opgelegd tegen Rusland de prijzen van die bouwmaterialen de hoogte zullen injagen, zo zegt de Confederatie Bouw.

Sinds het begin van de Russische invasie steeg de prijs van aardolie met maar liefst 33% en die van aardgas met 34%. Volgens de Confederatie Bouw zullen die hoge energieprijzen mogelijk doorgerekend worden in de materiaalprijzen. Verder zal het door de sancties ook moeilijker worden voor die landen om bouwmaterialen aan te leveren. De Russische staalgroep Severstal heeft al bekendgemaakt dat ze niet langer zal uitvoeren naar Europa en ArcelorMittal legt het werk neer in Oekraïense staalfabrieken.

Hoe groot is die stijging?

Uit een enquête van de Confederatie Bouw blijkt dat de prijzen van bouwmaterialen sinds januari 12% gestegen zijn. Vooral voor staal, hout en non-ferrometalen. Glas, infrastructuurmaterialen, bakstenen en dakpannen zijn het minst getroffen. De helft van de bouwbedrijven rekent die stijging niet door naar de consument. 29% van de bedrijven brengt de stijging gedeeltelijk in rekening, 18% helemaal.

Daarbovenop vreest 95% van die bedrijven dat de prijzen door het conflict in Oekraïne nog verder zullen stijgen. Omdat Rusland en Oekraïne veel hout exporteren en samen goed zijn voor ongeveer 20% van het staal dat Europa invoert, zijn hogere hout- en vooral staalprijzen waarschijnlijk. Hoe groot de stijging zal zijn, is moeilijk te voorspellen.

Verder waarschuwt de Confederatie voor felle prijsstijgingen en vertraagde levertijden voor keramische tegels. Een groot deel van de klei die wordt gebruikt om er keramische tegels mee te bakken is afkomstig uit het oosten van Oekraïne. Verder stijgt ook de energiekost. De ovens van de tegelfabrikanten draaien op aardgas, waarvan de prijs spectaculair steeg. Vooral de grootste en dikste tegels kunnen moeilijker verkrijgbaar worden. Voor natuursteen is de toestand minder zorgwekkend.

Hoe kan je je beschermen tegen de stijgende prijzen?

Bakstenen in plaats van houtskeletbouw

Houtskeletbouw is een duurzame manier om een huis te bouwen. De houten structuur van je woning wordt vooraf op maat gemaakt. Een houtskeletbouw wordt snel geïnstalleerd en isoleert uitstekend. Omdat de houtprijzen mogelijk verder zullen stijgen, kan je overwegen om toch te kiezen voor een traditionele bakstenen constructie. De prijs van bakstenen zal waarschijnlijk amper beïnvloed worden door de oorlog in Oekraïne. Rusland noch Oekraïne zijn belangrijke exporteurs.

Gemiddeld tel je voor een houtskeletbouw 1400 tot 1500 euro neer per m². De richtprijs voor een traditionele bakstenen woning is gelijkaardig. Als de prijs van hout door de oorlog fel zou stijgen, worden bakstenen voordeliger.

Herzieningsclausule in het contract

Staal is moeilijk vervangbaar door alternatieven. Het wordt vooral gebruikt voor draagbalken en in de bewapening voor beton. Wie bouwt of renoveert, zal de prijsstijging dan ook voelen.

Je kan jezelf beschermen tegen woekerprijzen door te kiezen voor een contract zonder herzieningsclausule of dagprijs. De uiteindelijke prijs wordt dan vooraf vastgelegd en kan niet meer wijzigen. Dat is in deze tijden hoogstwaarschijnlijk voordelig voor jou als consument. Heb je al een contract afgesloten, contacteer dan de aannemer om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media