livios logo

"Aantal energiekredieten met helft gedaald"

BNP Paribas Fortis zag het aantal energiekredieten vorig jaar met helft dalen. "Dat heeft alles te maken met het afschaffen van de fiscale voordelen."

Foto BNP Paribas Fortis
  

Foto BNP Paribas Fortis
  

Geen fiscale voordelen meer

Het energiekrediet voor energiebesparende investeringen kende een groot succes in het verleden, maar in 2013 is het aantal energiekredieten met de helft gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. "Deze daling is te wijten aan het afschaffen van de fiscale voordelen voor energiebesparende maatregelen. Onze rente is niet echt verhoogd", weet Greet Van Criekingen, productmanager bij BNP Paribas Fortis. De interestvoet van een energiekrediet schommelt tussen 4 en 5 %.

10.000 à 12.000 euro

De gemiddeld ontleende bedragen liggen rond de 10.000 à 12.000 euro. Alle energiebesparende maatregelen komen in aanmerking: van het vervangen van een oude stookketel tot het plaatsen van isolatie of superisolerend glas.

Geen nieuwe stijging verwacht

Om voor een energiekrediet in aanmerking te komen, volstaat een offerte of bestelbon. Toch verwacht de bank niet vlug een stijging van het aantal energiekredieten. "De energiekosten gaan zeker en vast stijgen, maar de impact op het aantal kredieten zal niet opvallend zijn. Tenzij ze opnieuw fiscaal aangemoedigd worden."

Speciale leningen voor BEN?

Vanaf 2021 worden we verplicht om bijna-energieneutraal (BEN) te bouwen. Daardoor zal de kostprijs van een nieuwe woning alleen maar toenemen. Hoe BNP Paribas Fortis anticipeert? "Klanten die energiezuinig bouwen, genieten al van ecovoordelen. Ze betalen geen reserveringsprovisie van 0,15 % op het nog op te nemen kapitaal als hun woning  een K-peil heeft van 35 of minder. Of een E-peil van maximum 50. We onderzoeken nog welke mogelijkheden er zijn voor BEN-woningen", besluit Van Criekingen.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/aantal-energiekredieten-met-helft-gedaald/