livios logo

Aantal leningaanvragen explodeert, renovatiepremie keldert

Het aantal aanvragen voor een hypothecaire lening is enorm gestegen ten opzichte van vorig jaar. De renovatiepremie maakt de omgekeerde beweging.

Het aantal leningaanvragen stijgt spectaculair.

Foto BNP Paribas Fortis
  

In vergelijking met september 2013, steeg het aantal leningaanvragen met een spectaculaire 85 %. Dat blijkt uit cijfers van Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector. De redenen? De hervorming van de woonbonus, de historisch lage rente én het hoge aantal herfinancieringen.

Renovatiepremie: -25 % aanvragen

De aanvragen voor de renovatiepremie zijn in dalende lijn. Van 25.748 naar 19.066 voor de periode 2011-2013. Dat zegt Vlaams minister van Wonen Liestbeth Homans. Volgens de minister een gevolg van het afschaffen of verminderen van de belastingsverminderingen voor energiebesparende maatregelen. Die maatregel zorgde eind 2011 voor een serieuze boost en achteraf voor een onvermijdelijke terugval.

Ook meer weigeringen

Ook het aantal goedkeuringen liep terug: van 21.423 naar 16.152. Om de premie te ontvangen moet je als verbouwer namelijk voldoen aan enkele voorwaarden.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/aantal-leningaanvragen-explodeert-renovatiepremie-keldert/