livios logo

Aantal woonleningen blijft toenemen

Stijging van 70 % vergeleken met 2008

Uit de maandelijkse barometer van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) blijkt dat het aantal woonleningen sterk blijft toenemen. In november hebben 25 % meer Belgen een nieuwe hypothecaire lening afgesloten dan in november van vorig jaar.

Foto BNP Paribas Fortis
  

Het totale geleende bedrag ligt zelfs 28 % hoger. En in vergelijking met november 2008, tijdens het dieptepunt van de financiële crisis, is het aantal nieuwe contracten opgelopen tot 70 %, net als het bedrag.

Niet alleen het aantal nieuwe leningen, maar ook het aantal aanvragen voor een lening kent een hoogtepunt in november, met 50 % meer aanvragen dan vorig jaar. Ten opzichte van 2008 ligt het aantal aanvragen maar liefst 120 % hoger. Voornaamste verklaring voor de stijgende leningen is het toenemende consumentenvertrouwen.

Banken verhogen rentes

Verschillende banken hebben de afgelopen dagen hun termijnrentes verhoogd voor kasbons en termijnrekeningen. En ook leningen met een vaste rentevoet worden duurder. John Romain van Immotheker zegt in Het Nieuwsblad dat de woonleningen met vaste rentevoet aan het beste tarief ongeveer 0,2 % zijn opgeslagen.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/aantal-woonleningen-blijft-toenemen/