livios logo

Aantal woonleningen keldert

De eerste negen maanden van 2013 zijn 102.300 woonleningen afgesloten. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Alleen 'crisisjaar' 2009 doet slechter, weet Gazet Van Antwerpen.


  

Slechter dan in 'crisisjaar'

Het aantal woonleningen in België is gekelderd. "In goede jaren - zoals 2006 en 2011 - lag dat aantal respectievelijk 15 en 16 % hoger", schrijft diezelfde krant. Al is 2011 een ongelukkige referentie. Dat was onder impuls van de groene kredieten een topjaar. Wel straf: alleen in crisisjaar 2009 werden er minder leningen afgesloten.

"Stilaan hopeloos"

Bij de verklaringen the usual suspects: de banken stellen zich strenger op bij het toekennen van leningen en zijn minder happig op lange looptijden. Slechts nieuws voor jongeren met bouw- of koopplannen, concludeert John Romain van Immotheker. "Voor hen zonder groot startkapitaal is het stilaan hopeloos. Ze moeten dan maar iets huren of blijven thuis wonen."

Record na record

Jammer genoeg wel in stijgende lijn: de achterstallige betalingen. Maar liefst 31.795 mensen kunnen hun lening niet meer betalen. Goed voor 1,1 miljard euro aan leningaflossingen. Het record van vorig jaar is er meteen aan.

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/aantal-woonleningen-keldert/