livios logo

Banken maken hypothecair krediet fors duurder

Foto Durabrik Bouwbedrijven nv
  

Dexia Bank verhoogt de tarieven van haar woningkredieten voor het eerst in 2,5 jaar. Zij doet dat meteen met 40 basispunten. Ook KBC zal zijn woningkredieten duurder maken. Het lijdt weinig twijfel dat Fortis eveneens zal verhogen. De banken reageren op de stijging van de Belgische langetermijnrente die gisteren voor het eerst in anderhalf jaar boven 4 procent uittorende.

Terwijl spaarders dankzij hogere kasbontarieven munt slaan uit de hogere rente, is de klimmende marktrente minder positief voor kredietnemers. Voor het eerst in 2,5 jaar moet Dexia Bank haar hypothecaire tarieven verhogen. 'De druk van de marktrente is te groot. Als we niet verhogen, worden onze marges volledig uitgehold. Toch blijven de hypothecaire tarieven historisch laag', meldt Gunther De Caluwé, bij Dexia verantwoordelijk voor het hypothecair krediet. De bank verhoogt volgende week woensdag al haar tarieven met 40 basispunten. Wie kiest voor een formule op 20 jaar, waarbij het tarief de eerste tien jaar vastligt en vervolgens om de vijf jaar kan worden aangepast, betaalt 4,85 procent. Voor de populaire formule met een vast tarief op 20 jaar, is het nieuwe tarief bij Dexia 5 procent. Wie 30 jaar tegen een vast tarief wil ontlenen, betaalt 5,20 procent.

'We gaan zeker volgen, maar weten nog niet wanneer of met hoeveel', is de reactie bij KBC. Fortis analyseert de situatie. De kans dat de marktleider verhoogt, is zeer groot. Fortis meldde eerder dat het zijn woningkredieten met verlies verkoopt. ING België past zijn tarieven wekelijks aan in functie van de marktrente. Met 4 procent staat de tienjaarsrente al 90 basispunten hoger dan het dieptepunt van september vorig jaar. De sterke stijging van de Belgische en Europese lange rente is te wijten aan een combinatie van factoren. In de eerste plaats doet de dure olie de inflatievrees toenemen. Bovendien herstelt de Europese economie. Voorts verstrakte de Europese Centrale Bank al twee keer haar monetair beleid. Zij wil de rente later dit jaar nog verhogen. Ten slotte speelt ook de rentestijging in de VS een rol. De Amerikaanse lange rente steeg gisteren voor het eerst in bijna vier jaar boven 5 procent.

De hogere langetermijnrente treft niet alleen de gezinnen maar ook de bedrijven. Er is veel kans dat investeringskredieten opnieuw duurder worden.

KBC ziet de lange rente tegen juli nog licht stijgen tot 4,05 procent en daarna geleidelijk terugvallen tot 3,70 procent in april 2007. Fortis Bank verwacht dat de lange rente stabiel blijft of licht hoger komt.

Bron: Tijdnet

10 dingen die je moet weten over bouwbudget en verzekeringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwbudget-en-verzekeringen/banken-maken-hypothecair-krediet-fors-duurder/